Satovi prikazani u različitim dnevnim situacijama, od ležernih do profesionalnih, i moramo priznati da smo iznenađeni koliko dugo taj trend već traje.

Znate li zašto je to tako osim, naravno, zbog reklame i marketinga, kao i izvrsne promocije koju influenceri odrađuju za različite brendove?! Razlog se krije u tome što su satovi i dalje, unatoč činjenici da svi imamo pametne telefone, odraz životnog stila. Izvrsno se uklapaju u odjevne kombinacije, privlače poglede i s popriličnom sigurnošću možemo reći da su jedan od omiljenih gadgeta većine ljudi. Mogli bismo čak reći da je odabir sata pokazatelj kako pojedinac promišlja, što mu je važno i kako živi. Većina  sat odabire u skladu sa svojim stilom, a dokaz tome su i fotografije koje preplavljuju društvene mreže. I da, vjerovali ili ne, nekim ljudima odabir i kupnja sata predstavljaju pravi izazov.  

Jeste li ikada imali dvojbu pri kupnji sata, pa vam je uz to bilo neugodno i zato što ste pri odabiru gledali jedino i isključivo izgled?! Sam izgled nije zločin, no ipak biste trebali razmisliti o još ponekoj komponenti koja će vam pomoći pri odluci, odnosno pri kupnji sata.

Ukusi su različiti i svatko će od nas imati svoj idealan primjerak pa će se odabir razlikovati od osobe do osobe ovisno o izgledu, značajkama ili, pak, materijalima. To može biti nevjerojatan proces, ali kada jednom spoznate što vam je zaista važno, lako ćete pronaći baš ono što vam treba. Slijedite ovih nekoliko savjeta kako biste odabrali onaj sat koji će biti idealan baš za vas.

Razmislite o vrsti sata

Postoje tri glavne skupine satova - analogni, digitalni i analogni/digitalni. Svatko od nas ima neki svoj stil pa, ovisno o tome, nekome se više sviđaju kazaljke, a nekome brojke. Osim osnovne podjele, trebali biste znati da se analogni satovi obično smatraju tradicionalnim te se sjajno uklapaju u poslovne, ali i u ležerne stilske kombinacije. Za digitalne satove rekli bismo da su ipak nešto ležerniji, a analogni/digitalni su nadasve praktični jer se mogu nositi svakodnevno, no ipak imajte na umu da nisu svi za poslovne prilike.

Otkrijte materijale

Materijali ovise o brendu, stilu, vrsti i cijeni sata. Kućište je obično izrađeno od plastike, metala ili plemenitih metala (zlato, srebro i platina). Narukvice su obično metalne, kožne, platnene ili drvene. Pri odabiru sata obično razmišljamo o prigodama u kojima ćemo ga nositi. Odabir ovisi o tome hoće li nam trebati za posao, svečane događaje, sportske aktivnosti ili pak za izlaske. Riječ je o predmetu koji svake godine uživa sve veću popularnost te ga se, unatoč mobitelima koje nosimo uz sebe, i dalje ne odričemo.

Odaberite brend

Imajući na umu koliki vam je proračun, odnosno koliko ste spremni izdvojiti za kupnju sata, posložite prioritete i odaberite svog favorita. Najvažnije je da brend koji ste odabrali ima primjerak koji odgovara vašem stilu i potrebama.  

Razmotrite značajke

Kada birate idealan sat, trebali biste znati da neki imaju osnovne i usavršene modele. Želite li smart watch koji će vam pokazivati otkucaje srca, udaljenost koju ste prešli, kako ste spavali, koliko ste kalorija potrošili i slično, morate biti spremni na to da ćete za takav sat morati izdvojiti nešto više novca.  

Prilagodite ga zapešću

Nakon što se odabrali sat koji vas je osvojio, posljednji je korak prilagođavanje ruci. Naravno, trebali biste odabrati neku zlatnu sredinu, odnosno sat bi trebao biti dovoljno čvrsto stegnut da se ne rotira oko zapešća, ali i dovoljno labav da vam ne zaustavi cirkulaciju. Pri odabiru kućišta optimalno je ono koje je  dovoljno malo, odnosno dovoljno veliko. Važno je da je sat proporcionalan vašoj ruci.

Jedan od gadgeta koji će voljeti i ekološki osviješteni jest sat koji je odnedavno I na našem tržištu. Riječ je o drvenom satu Geppetto koji ima švicarski mehanizam, a izrađen je od afričkog drva. I baš kao što je svako drvo različito i posebno, tako je i svaki sat potpuno drukčiji. Kućište mu je prekriveno safirnim staklom koje je mnogo otpornije na oštećenja i ogrebotine. Promjer kućišta je 45 milimetara, što znači da je univerzalan pa odgovara i muškarcima i ženama. Prilagodljiv je i širinom jer se narukvica može prilagoditi širini svakog zapešća. Sigurni smo da će se neki od šest modela satova, koliko ih trenutačno sadrži kolekcija, savršeno uklopiti u vašu svakodnevicu, ali i na vaš Instagram feed.