Nismo uvijek skloni izlasku iz vlastite sigurne zone, pogotovo kada je riječ o zamjeni proizvoda koje volimo onima koje dosad nismo imali priliku isprobati. Ipak, nekad je sjajno učiniti taj iskorak. Jer rezultat je, osim širenja vidika, i - sjajan osjećaj! 

Iza mene je sjajno iskustvo isprobavanja proizvoda koje dosad nisam imala priliku isprobati. Kada se vratim u trenutak prije nego što sam ih uvrstila u svoju svakodnevicu, mogu reći da sam djelomično bila znatiželjna, ali ponajprije sam imala velike dvojbe. Naime, smatrala sam da je riječ o proizvodima koji nemaju okus, miris i koji se vjerojatno neće dugo zadržati u mojoj rutini. I drago mi je što sam se prevarila. Vrlo je izgledno da će odsad moj boravak u drogeriji biti još kojih pola sata dulji. 
Najvažniji obrok u danu

Od malih su me nogu naučili da je doručak najvažniji obrok u danu. I danas to mislim. Kao što znamo, često je teorija jedno, a praksa nešto potpuno drugo. No u ovom se slučaju teorija potpuno poklapa s praksom – ne počinjem dan bez doručka. Čim otvorim oči, imam ideju i želju što bih jela. Obožavam hranjive doručke. Ječmene i zobene kaše uvijek su izvrstan izbor. Brzo ih i lako pripremim, a daju mi energiju za lakši početak dana. U njih obično dodam svježe voće koje imam pri ruci. Od svih tih savršenih praškastih tekstura jedino što još nisam probala je prosena kaša. Odlučila sam i to promijeniti pa sam odabrala prosenu kašu s borovnicama i smokvama. Priprema je jednostavna. Na šalicu prosene kaše dodala sam dvije šalice vode i/ili mlijeka. Miješala sam dok nisam dobila glatku teksturu. Kaša ne sadrži šećere pa sam za mrvicu slađu verziju (a opet i dalje zdravu) dodala bagremov med te okus zaokružila svježim borovnicama i suhim smokvama. U slast! 

Jutarnja rutina

Nakon doručka uvijek slijedi uobičajena jutarnja rutina koja je i tog dana bila gotovo ista. Kažem gotovo jer sam tog jutra isprobala proizvod iz obitelji prirodne kozmetike - deo roll-on menta i bergamot. Riječ je o veganskom proizvodu koji ne sadrži sastojke životinjskog nego isključivo biljnog podrijetla, bez sintetičkih mirisa, boja i konzervansa. I bila sam baš ugodno iznenađena - blag je, učinkovit i daje svježinu. 


Zdrava pauza 

Vrijeme pauze najbolje je kada je upotpunjeno zdravim napicima ili grickalicama. Kada sam kod kuće, trudim se konzumirati cijeđeni sok naranče ili limunadu. Često je moj izbor i sok od cikle jer je ona izvrsna za podizanje razine željeza u krvi. I upravo su zbog svega toga odličan izbor prirodni sokovi u pakiranju koje mogu konzumirati na poslu u pauzi i tijekom predaha od poslovnih obaveza. Dok planiram obveze za sljedeći dan i tjedan, čaša crvenog soka od cikle pomaže mi vratiti koncentraciju.  


Zdravi i hranjiv ručak 

Tijekom užurbanog tempa kojem smo svakodnevno izloženi ponekad je teško jesti zdravo. No sve je stvar navike. Kada jednom naučite pripremati zdravu hranu kod kuće i nositi je na posao, više nećete pristajati na ništa manje, pogotovo ne na brzu hranu i onu iz dostave. Uz nekoliko sjajnih bio namirnica pripremanje ručka nikad nije bilo jednostavnije. U woku sam rastopila ghee maslac i dodala dva usitnjena češnja češnjaka. Izrezala sam jednu crvenu i jednu žutu papriku na trakice, a tikvicu na krugove. Dodala sam povrće i pirjala. Kada je paprika bila mekana, ubacila sam dvije svježe rajčice narezane na komadiće i začinila (himalajska sol, papar, majčina dušica, mediteranska mješavina začina). Sve sam pirjala još desetak minuta. Istodobno sam prokuhala vodu u kojoj sam rastopila kocku povrtne juhe te u nju dodala integralnu rižu basmati (omjer 1:2 šalica, šalica riže i dvije šalice vode). Salatu od ribane mrkve začinila sam umakom za salatu od senfa i meda. 

Poslijepodnevni trenutak za kavu

Za mene je, kao velikog kavoljupca, ovaj dio isprobavanja proizvoda bio pravi izazov. Volim kušati nove kavene okuse pa mi je ovaj mljeveni espresso bio pravo iznenađenje. Sadrži 100-postotno zrno Arabice te je zaista blag i lagan. U espresso sam dodala jednu žličicu neprerađenog smeđeg šećera te mlijeko zamijenila napitkom od zobi i vanilije. Definitivno će ovo biti napitak broj jedan za buduća pospana poslijepodneva.