Privlače svjetski poznate destinacije. Privlačno je otići negdje miljama daleko, otisnuti se po nepoznatim prostranstvima, ali odluka da ipak uživam na nekom od prekrasnih bisera našeg Jadranskog mora, svaki put me ispočetka ostavi bez teksta i s jakim dojmom da sve što trebam imam tu kod kuće.

Bez obzira kakav ste tip, želite li relaksirajući ili kao ja, aktivan odmor, Vis je otok koji nudi sve opcije. Trekking po kozjim putevima kamenjaka s pogledom na prekrasne divlje uvale, sakrivene stijenama i borovima. Šetnje pitoresknom i predivnom Komižom pogotovo u noćnim satima pod nebom prekrivenim zvijezdama. Vožnja biciklom po Visu, iznajmljivanje skutera te vožnja kroz polja prekrivena vinogradima zasađenim još u doba Grka.

Na otoku Visu postoje dva velika mista - Vis i Komiža. Osobno sam  uvijek smještena u Komiži. Volim je. Srdačnija je, manja, životopisnija. Istražite li sve njene skrivene kutke, uske gradske uličice, stare kamene kuće s tipičnim dalmatinskim drvenim škurama. Posjetite li njene restorane i konobe, popijete li kavu na živahnom glavnom trgu u vrevi turista i domaćih ljudi, Komiža će Vam se otkriti u svojoj punoj ljepoti i polako zavući pod kožu.

Na Visu sam imala priliku jesti i u skupim restoranima kao što su Barba i Bako u Komiži, Pojoda u Visu, ali na kraju vas pod najvećim dojmom ostave mali OPG obrti, gdje ljudi s toliko gušta i predanosti pokušavaju da svakom turistu daju osjećaj tipičnog dalmatinskog gostoprimstva, potrude se da spiza bude što bolja i sa što više ljubavi i srca pripravljena tako da skoro tu predanost možete osjetiti u okusima specifične dalmatinske hrane. Moja preporuka, bez sumnje, ide OPG-u Belotovo u malom mistu u sredini otoka Visa zvanom Marine Zemlje. Tamo će Vas dočekati par stolova u vrtu, mirna i ugodna atmosfera, vrhunski spremljena hrana te nezaboravna energija i široki osmijeh vlasnice, tete Ines.

Biser koji najbogatije ostavlja bez daha
Story 

Stiniva, Stončica, Srebrena, Tepluš, Zaglav, Milna, - sve su to divne, manje ili više pristupačne plaže otoka Visa.
Plaža Stiniva je 2016. proglašena najljepšom europskom plažom. Sugeriram 20-30 minutni silazak u adekvatnoj obući. Radi se o strmom kozjem putu, ali kad napokon ugledate malenu šljunčanu plažu skrivenu stijenama i borovima od mora i ljudi, sav trud je opravdan. Ta veličanstvena kreacija prirode me svaki put ispočetka ostavi bez teksta i u zanosnom oduševljenju.

Biser koji najbogatije ostavlja bez daha
Story 

Milna je pješčana plaža u istoimenom naselju gdje se možete zabaviti različitim sea adventure aktivnostima kao vožnja SUP-om / stand up paddle-om do prekrasnog otočića Budihovca ili do otoka Ravnika da vidite  Zelenu špilju. A Možete se ohrabriti i uhvatiti u koštac s kondicijom i vjetrom pa iznajmiti opremu i trenera za Windsurf.

Od Milne, šetnjom od 15 min možete doći do pješčane plaže Zaglav. Preporuka je da sjednete u restoran/kafic na plaži uživate u ovom pogledu, miru i tišini te degustirate tradicionalnu komišku pogaču s pomidorima, slanim  inćunima, kapulom i kaparima.  

Izlet na koji se obavezno morate zaputiti je prema Modroj špilji otoka Biševa. Otok Vis i Biševo zbog svoje geo-morfološke strukture bogati su špiljama, a jedna od najljepših na cijelom Jadranu uz onu na otoku Capriju kraj Napulja je upravo Modra špilja na Biševu. I to je uistinu tako. Intenzivno modra boja koja obasjava špilju, i to najbolje u razdoblju od 11-12 sati jer tada sunčeve zrake najjače reflektiraju kroz podmorski otvor, ostavlja dojam kao da ste u bajci i jasno Vam poručuje da svjedočite jedinstvenoj prirodnoj pojavi. Tek od 1884. postoji i maleni vanjski ulaz, gdje prolaze turističke brodice ali samo kad je more mirno i otvor dovoljno prohodan, tako da i na to morate paziti ako vam je posjet Modroj špilji na MUST DO listi.

Stanite! Degustirajte! Vina! Dalmatinsku tradicionalnu kuhinju! Osjetite sve! Ne dopustite da niti jedan trenutak prođe mimo Vas, te ih što više pokušajte memorirati – miris mora, borova, vjetar u kosi, okuse vina, inćuna, hobotnice ispod peke, domaće ribe u maslinovom ulju. Jednostavno guštajte!

Foto: Marjana Janković