Na priobalnome podstranskom imanju što ga je stekla zaslugama u borbi protiv Turaka, ugledna splitska obitelj De Cindris podigla je u 18. st. zdanje koje je osim stambeno-gospodarske imalo i obrambenu ulogu, uklopivši u jedan ugao njegova dvorišta utvrdu staroga benediktinskog samostana (kojega se puškarnice i sada vide), a njemu nasuprot sagradivši zgradu nad čijim se ulaznim vratima nalazi obiteljski grb. I dok se unutarnji prostor još uvijek, iako samo ljeti, koristi u stambene svrhe, dotle je dvorišni prostor ljetnikovca, površine 900 m², doživio istinski kreativnu prenamjenu: uređen je kao perivoj s pomno odabranim hortikulturnim vrstama te postao otmjenom “zelenom pozornicom” biranih podstranskih ljetnih kulturnih priredbi, koja svakoga ljeta otvara svoja vrata domaćim i stranim likovnim, glazbenim, dramskim i književnim umjetnicima.

Podstransko kulturno ljeto
Story 

Ovogodišnje Kulturno ljeto otvoreno je u ljetnikovcu s večerju poezije i likovnom izložbom uz pjesmu klape Ankora, a potom je upriličena večer opernih arija i dueta u kojoj su nastupali sopranistica Neda Aleksić i tenor Vjekoslav Kaštelančić, uz klavirsku pratnju Zorana Velića.

AnchorU utorak 30. srpnja u 21h na održana je večer fado glazbe s Ivom Perkušićem i sastavom Fado5, a u srijedu, 7. kolovoza u 21h, zakazan je koncert popularne splitske pjevačice Ane Opačak. Ovdašnja publika poznaje oboje glazbenika, koji s ovogodišnjim nastupima nastavljaju niz svojih gostovanja u Podstrani.