Dolaskom jeseni i zime nije teško zamijetiti smanjen broj trkača vani. Velik dio njih odustaje od trčanja u ovim mjesecima, dok se ostatak prebacuje na trake za trčanje u teretanama.

Često bez ikakve potrebe… Mnogi od nas još se mogu sjetiti kako bismo kao klinci jedva dočekali da istrčimo van na zrak, da skačemo i trčimo po lokvama i blatu bez brige da ćemo se razboljeti ili ozlijediti. Što smo stariji, to nam mozak sve češće naglašava da trebamo biti u svemu oprezniji i umjereniji. Ali tijelo je potrebno pripremiti na sve izazove.

Trčanje zimi osnažuje naš imunitet

Trčanje je odlična tjelesna aktivnost koja uvelike osnažuje naše tijelo i um, a samim time jača i naš imunološki sustav. Da bismo ojačali imunitet i osposobili tijelo za sve nepogode koje nas u jesen i zimu okružuju, moramo ga izlagati tim novim i neobičnim podražajima. Cilj je da tijelo upozna što više takvih podražaja i prilagodi se na njih.

‘Upravo suprotno od uobičajenog “bijega u teretane”, smatram da je trčanje po hladnom, kišnom i snježnom vremenu idealan trening za jačanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, a samim time i imuniteta. Naravno, poželjno je obratiti pozornost na adekvatnu opremu za takve uvjete, govori Goran Golubić, mag. kineziologije, voditelj trčanja.

‘Prvo i osnovno su kapa i rukavice. Tijelo na tim mjestima gubi najviše topline, a to želimo spriječiti. Dobre i čvrste tenisice u tim su uvjetima također prijeko potrebne. Ciljajte nabaviti tenisice s većim potplatom kako biste sigurnije gazili neravno tlo’, smatra Golubić. Treneri trčanja također savjetuju imati bar dva para tenisica ako pored trčanja trenirate primjerice i u teretani – tenisice za trčanje su napravljene da amortiziraju udarce o podlogu i zato su premekane za teretanu.

‘Noge će se posljednje početi hladiti pa su tajice za trčanje dovoljne. Umjesto uobičajenih više slojeva odjeće za gornji dio tijela, koji samo zadržavaju znoj, otežavaju trčanje i povećavaju rizik prehlade kad zastanete, birajte dri-fit odjećujer omogućava tijelu da diše. Rješenje za grijanje i vlaženje zraka jeprozračan rubac preko usta. Tako ćete se i zimi moći koncentrirati samo na pravilno disanje: brz i dubok udisaj kroz nos, spor i dug izdisaj kroz usta.’, savjetuje Golubić.

Ako vam nedostaje motivacije jer je vani tmurno i hladno

Tmurni i hladni dani bez sunca lako mogu ubiti motivaciju za izlazak van, a kamoli za trčanje. Tu vam može pomoći vaša sportska odjeća i oprema. „Znate onaj osjećaj kad odjenete vaše tajice, kratke hlače za trčanje, omiljenu majicu, obučete svoje udobne tenisice i stavite sat na ruku? Sam ritual spremanja i oblačenja već je dovoljan da počnete poskakivati i osjetite navalu energije za pokret! Odjeća i dodatna oprema kao što je sat za trčanje, mogu biti odličan dodatni motivator“, rekao je savjetnik za sportsku odjeću i opremu iz Intersporta.

Preporuka satova za trčanje:

Opremite se u Intersportu – kvaliteta po pristupačnim cijenama i uz atraktivne popuste

Za sve ljubitelje trčanja Intersport je pripremio atraktivne popuste na trkačku odjeću i obućusatove, dodatnu opremu. Ekskluzivno u Intersportu potražite brand PRO TOUCH odjeću i obuću za trčanje napravljene u skladu s najnovijim tehnologijama za savršen užitak trčanja. Iz bogatog asortimana Pro Touch opreme za trčanje odaberite svoju opremu za trčanje sada uz atraktivne popuste.

Želite li kupovati iz vlastitog naslonjača, posjetite online shop intersport.hr na kojem vas očekuje više od 7.000 artikla za aktivno slobodno vrijeme, više od 800 artikala za trčanje, udobna kupovina- 24/7, brzi pretraživač tenisica te mogućnost slanja paketa na kućnu adresu ili pak opcija preuzimanja u najbližoj Intersport trgovini.