Story radio
Početna Promo 1268 prikaza 14. rujna 2018.

SAVJETNIK ZA RODITELJE MODERNIH ŠKOLARACA

Škola uskoro počinje, a vaš školarac još nema mobitel? Znate li sve što vam je potrebno znati za nabavku uređaja?

Činjenica je kako većina djece danas već u nižim razredima ima svoj mobitel. Mnogo prvašića već prvi dan škole donosi svoj mobilni uređaj. Kao roditelji možemo raspravljati o tome je li to zaista potrebno ili ne, ali moramo se pomiriti s tom činjenicom. Djeca žele mobilni uređaj kako bi se uklopila u društvo i komunicirala sa svojim vršnjacima. Roditelji putem mobitela žele kontrolirati kretanje svoje djeca kada oni nisu u njihovoj blizini. Mobitel je jedino sredstvo direktne komunikacije kojim se može potvrditi gdje su i s kime djeca i stoga su neophodni modernim obiteljima. Želite li i li vi svome školarcu kupiti mobitel?

Ukoliko ste, iz bilo kojeg razloga, procijenili da je vrijeme za kupovinu mobilnog uređaja – donosimo kratki pregled osnovnih stavki o kojima treba razmisliti prije same kupovine.

1. TROŠAK UREĐAJA
Vjerojatno ćete se dvoumiti hoćete li nabaviti neki poznati skupi brand ili se ipak odlučiti za neku manje poznatu marku. U svom promišljanju nemojte zaboraviti ni na tarifu koja vam je potrebna. Odaberite kombinaciju - kupovinu uređaja putem operatera koji ima i najpogodniju tarifu upravo za vašeg školarca, a u koju je uključen i mobilni uređaj. Za mlađe uzraste primjereniji je, primjerice, pouzdan model poput Alcatela U5. Dostupan s 4 jezgrenim procesorom i 1GB Ram memorije, prednjom i stražnjom kamerom, ekranom od 5 inch-a te baterijom od 2050 mAh biti će dostatan za normalno svakodnevno korištenje. Starijoj će djeci koja traže jače performanse i napredniju kameru biti primjereniji model poput Huawei P smart-a. Sa ekranom od 5.65“, 3GB radne memorije, 3000 mAh baterijom te uz prednju kameru i dvije stražnje kamere, od kojih je najača 13Mpx možda probudite i umjetnika u vašem školarcu. Na vama i vašem djetetu je da odaberete, provjerite s djetetom što se njemu sviđa, no svakako pronađite kompromis između njegovih želja, potreba i vašeg budžeta!

2. TROŠKOVI ODRŽAVANJA UREĐAJA
Imajte na umu kako su šanse za razbijanjem mobitela veće kada je dijete mlađeg uzrasta. Iz tog razloga računajte da ćete na nekim skupljim uređajima razbijen ekran platiti i puno više od 1.000 kuna. Nije rješenje sav budžet potrošiti na najskuplji uređaj na tržištu, pošto pojedini djelovi tih uređaja mogu stajati više nego cijeli novi uređaj približnih performansi malo slabije priznate marke. S druge strane, za neke jeftinije modele nije jednostavno nabaviti rezervne dijelove ili se moraju čekati. Razgovarajte s prodavačem pri kupovini uređaja i svakako se raspitajte o troškovima popravka te pouzdanosti modela koji ste odabrali.

3. TROŠENJE NOVACA NA MOBITELU
Nekadašnje duge telefonske razgovore i SMS-ove danas je zamijenilo dopisivanje putem aplikacija. Roditelji najčešće komuniciraju međusobno, ali i s djecom putem aplikacija poput Vibera ili WhatsAppa. Svi uglavnom imamo kod kuće Wi-Fi bežićnu vezu na internet, a kad vaš mališan izađe iz doma imajte na umu da će mu biti neophodan i bežićni internet. Ove aplikacije koriste vrlo malo podatkovnog prometa, a uz dodatno surfanje djetetu će nekoliko gigabajta biti i više nego dovoljno. Kako bi dijete imalo dovoljno internetskog prometa, poziva za razgovor s vama i SMS-ova ukoliko je potrebna pisana komunikacija i nema internetske veze, odlična je ponuda tarifa 4 GB podatkovnog prometa, 1000 minuta ragovora i SMS-ova. Možete je dobit već za 75 kuna mjesečno.
Iskoristite posebne ponude operatera za početak školske godine i uz ovakav paket aktivirajte korisnu Chat opciju koja je besplatna do kraja školske godine. Ona osigurava još 5 GB za komunikaciju putem Viber i WhatsApp aplikacija.

Ukoliko uređaj nabavljate samostalno i odlučili ste se za opciju na bonove, svakako imajte na umu da izbjegnete trošak za uspostavu poziva i da imate opciju prijenosa nepotrošenih MB, poziva i SMS poruka u sljedeći mjesec.

Raspitajte se i odlučite najbolje za svojeg školarca! Želimo vama i vašoj djeci uspješan početak školske godine, bez stresa i s opcijom mobilnog uređaja koja vama i vašem školarcu najbolje odgovara.

Komentari