Story radio
Početna Storybook 198 prikaza 10. rujna 2018.

BRILJANTIN Uspjeh i prokletstvo slavnog američkog mjuzikla koji je proslavio 40. rođendan

Ljeto je pri kraju, a mnoge ljubavi rođene uz morsku obalu nestat će u prvim jesenskim maglama. Pa ipak, postoji ona jedna, nezaboravna ljetna romansa koja nam se urezala u srce i opstala za vječnost - romansa srednjoškolskog bed boya Dannyja Zuke (John Travolta) i uštogljene slatkice Sandy Olsson (Olivia Newton-John) iz kultnog filma koji je specijalnom projekcijom u Samule Goldwin Theatreu na Beverly Hillsu obilježio četiri desetljeća postojanja. “Briljantin” je proslavio svoje glumce, ali se u kuloarima priča i o njegovom “prokletstvu”, jer mnogi od njih nisu dobili i životni happy end

Johnu Travolti danas je 64, a Oliviji Newton-John 69 godina, od kojih se posljednjih nekoliko hrabra glumica lavovski bori s rakom dojke u zadnjem stadiju. Kad su Travoltu povodom 40. obljetnice filma pitali na što prvo pomisli kad pomisli na “Briljantin”, odgovorio je: “Na Oliviju, naravno”.

 | Author:

“Tih sedamdesetih godina ona je bila san svakog dječaka, mladića i muškarca u Americi, a kako sam ja imao privilegiju da predložim glumicu koja će dobiti ulogu moje djevojke, niti jedna žena na svijetu nije dolazila u obzir osim nje”, kazao je Travolta. Olivia je pak priznala kako nije bila oduševljena kad su joj je ponudili jer je prije toga snimila mjuzikl koji se ispostavio promašenim, pa se bojala nove propasti, no naposlijetku je ipak pristala. Kako? “Producenti su upotrijebili svoje tajno oružje - Johna. Poslali su ga da me nagovori, a tko bi njemu rekao ne”, kroz smijeh je ispričala glumica i pjevačica koju je naposlijetku upravo ta uloga najviše proslavila.                                                                                                   

Iako ni ona ni Travolta po godinama nisu bili tinejdžeri, njemu je bilo 24, a njoj 29 kad su ga snimili, “Briljantin” se u filmsku povijest upisao kao jedan od najboljih teen filmova ikad. Adaptiran je iz broadwayskog mjuzikla, svjetlo dana ugledao je davnog 16. lipnja 1978., sniman je tijekom kipuća dva mjeseca u Los Angelesu, a ako ikad poželite napraviti selfie ispred Rydell srednje škole koju glavni junaci pohađaju, dobro će vam doći informacija da su je “glumile” čak tri srednje škole u L.A-u: srednja škola Venice “glumila” je njezin eksterijer, Huntington Park High School interijer, a livadu pred njom škola John Marshall High School. Ako ste se pak ikad pitali zašto se film uopće zove “Grease”, stvar je u tome da je zamišljen kao svojevrsni  hommage  'masnoj' kulturi 1950-ih, tj. kulturi masne hrane i masne tj. nagelirane kose. Radnja Briljantina smještena je u srednju školu Rydell - gdje je Danny vođa 'nagelirane’ muške bande T-Bird - u koju stiže nova učenica Sandy, djevojka s kojom je imao ljetnu avanturu. Sramežljiva i prilično čedna plavuša sprijatelji se s raskalšenim članicama Pink Ladies, ženkom verzijom T-Bird-a a ostalo je…filmska povijest! I povijest pop kulture.  Na setu je, prisjećaju se članovi casta, bilo pakleno vruće, a netko je izbrojao kako su tijekom snimanja požvakali 100 tisuća žvakaća. Briljantih je snimljen za 6 milijuna dolara, a zaradio je 400 milijuna, pjesme iz filma ušle su među glazbene klasike koje s radošću otkrivaju nove generacije, a u čemu osim u sjajnoj glazbi leži tajna višedesetljetne popularnosti lako je otkriti.

 | Author:

“Ljubavna priča u kojoj dečko upozna djevojku, zaljube se, izgube jedno drugo pa se ponovno pronađu jedna je od onih u kojoj se svatko može pronaći, imao 15, 25 ili 65”, objašnjava redatelj Randel Kleiser koji je razmatrajući kandidatkinje za ulogu Sandy jedno vrijeme razmišljao i o glumici Carrie Fisher. Mnogima se u pamćenje usjekla kultna završna scena transformacije čedne i konzervativne Sandy u vamp zavodnicu, metamorfozi o kojoj su sanjale i sanjaju brojne djevojke diljem svijeta. Uske crne kožne hlače u kojima “nova” seksi Sandy pjevuši Dannyju stihove “You’re The One That I Want” bile su toliko uske da su nekoliko puta tijekom snimanja te scene pukle pa ih je krojačica morala zašivati (inače, te su hlače bile i privatno Olivijine).

Tijekom tjedna u kojem su snimali scenu plesnog natjecanja u Los Angelesu je temperature bila 46 stupnjeva pa je nekoliko članova seta pozlilo.

“Bili su to naporni ali i sjajni dani”, s nostalgijom je ovih dana zaključio je Travolta.

Film utjelovljuje nostalgična i sretna vremena mladosti, no za mnoge glumce koji su u njemu glumili, život baš i nije bio idiličan. Oliviji Newton-John je 1992. umro otac da bi dva tjedna kasnije saznala kako boluje od raka dojke zbog čega je morala na parcijalnu mazektomiju. Zatim se 1995. raspao njezin 11-godišnji brak s glumcem Mattom Lattanzijem, dok je bez druge velike ljubavi, kamermana Patricka McDermotta ostala 2005. nakon što se utopio tijekom noćnog ribolova u Kaliforniji. Olivija se uz sve ovo morala nositi i s anoreksijom svoje kćerke Chloe.

To pak nije ništa prema tragediji Johna Travolte čiji je 16-godišnji autistični sin Jett umro u kupaonici njihovog doma na Bahamima. Čak troje članova filmske ekipe preminulo je od AIDS-a: glumac Denis Stewart koji je utjelovio Craterfacea-a, kompozitor glazbe Warren Casey i pisac scenarija Bronte Woodard, dok je glumac Jeff Conaway (Kenickie) umro nakon višedesetljetne ovisnosti o drogi i alhoholu. Glumica Annette Charles koja je glumila plesačicu Cha-Chu preminula je 2011. od raka pluća iako nikad nije pušila. Zbog svih tih tragedija, pronio se glas o “ukletoj postavi” “Briljantina”.

Bez obzira na sve, sam je film glumcima  donio trajnu slavu i lijepe uspomene, a publici veliko zadovoljstvo i trajnu nadu da neke ljetne ljubavi ipak mogu trajati - zauvijek.

T. T.

Foto: Profimedia

 

Komentari