Story radio
Početna Storybook 1901 prikaza 19. studenoga 2018.

CASA NUBE Prestižno priznanje za kuću u koju smo prvi zavirili

Naša poznata kolumnistica Mia Kovačić prva je zavirila u čarobnu Casu Nube (Kuću Oblak), koja se savršeno uklopila u živopisni okoliš Gorskog kotara, a sada je i među osam finalista nominiranih za nagradu Best Holiday Home In Europe, u kategoriji Best Winter House

Filip Oblak, entuzijast, poznavatelj lijepoga, ljubitelj prirode i štovatelj Gorskoga kotara, vlasnik je “naj-talk about” kuće sezone, Casa Nube, u prijevodu Kuća Oblak. Mi smo prvi zavirili u slikoviti minimalistički interijer te živopisni i bogati eksterijer.  
“Posljednjih pet-šest godina poigravao sam se idejom da napravim kuću u šumi za turizam. Gorski kotar oduvijek je za mene kao drugi dom jer su mi oba roditelja iz toga kraja. Kuću sam zamislio kao dio šume, a ne da odskače, s velikim staklenim stijenama. Kad si unutra, imaš dojam da si vani.”

 | Author:
U dizajnu ga privlače jednostavni oblici, čiste linije, što više stakla i što manje zidova.
“Gornji kat istureniji je prema naprijed od donjeg dijela, tako da se stvara dojam kao da kuća iskače iz šume. Prednje staklene stijene stavio sam da reflektiraju okolinu, što je vizualno atraktivno, ali i funkcionalno jer se danju ne vidi unutra pa gosti imaju potpunu privatnost. Koristili smo sibirski ariš za fasadu, vanjsku stolariju i terase, krov je od falcanog lima, a sve zato da se što više približimo kućama koje su se nekad gradile u Gorskom kotaru; naravno, sada u modernijem obliku. Tradicija je zadovoljena, a ipak sve izgleda supermoderno. Što se tiče oblika kuće - što jednostavnije, skoro pa goli minimalizam, ali zato s hrpom detalja oko kuće. Primjerice,  ukopane terase sa stražnje strane kuće, tzv. fire pit, idealno mjesto za zabavu i opuštanje s prijateljima.”

 | Author:
U izboru materijala glavna misao vodilja bila mu je dugotrajnost i otpornost na ekstremne vremenske uvjete. Sve je u skladu s prirodom. Sibirski ariš, kojim je obložena cijela kuća i napravljena vanjska stolarija, jako je otporan te ga ne treba dodatno tretirati. Štoviše, s vremenom dobije sivkastu patinu pa kuća izgleda kao da je oduvijek tamo.
Filipova želja je bila doista sagraditi nešto što je u našem duhu.
“Ako ste ikad bili u Goskom kotaru, sigurno ste primijetili mnogo kuća sagrađenih od trupaca. To uopće nije autohtono za taj kraj ni za Hrvatsku. Osobno, vizualno mi nije privlačno. Smatram da je po tome Casa Nube posebna.”

 | Author:

Više o Casi Nube možete pročitati u aktualnom broju magazina Storybook.

M.K.

Foto: Dražen Kokorić

Komentari