Ovaj je grad popločan ženskim tijelima, koja su povrijeđena… a samo su sanjale - mučna je rečenica iz petodjelnog dokumentarca Citizen Rose koji započinje osobito teškim prizorom - arhivskom snimkom Rose koja ulazi u kobni hotel na sastanak s trenutno najomraženijim redateljom Harveyom Weinsteinom izgovarajući: “Mislim da mi život napokon postaje lakši”. Tada nije ni slutila kakav je horor čeka.

Upravo je 44-godišnja Rose McGowan među prvima razotkrila da ju je silovao Harvey Weinstein, kada je bila usred snimanja drugog filma za njegovu kompaniju. Mlada, ustrašena, posramljena vlastitom naivnošću i pod budnim okom kamere, McGowan je dugo šutjela, pristajući čak na mizernu odštetu svoga silovatelja, suočena s time da njezinoj priči ionako nitko ne bi povjerovao. Dokumentarac Citizen Rose rekapitulira te događaje, a Rose detaljno prepričava mučnost tog procesa s kojim je bila premlada da se suoči, da mu se othrva.
No iako nitko ne osporava njezinu bol i snagu, u posljednje vrijeme, ljudi pokazuju sve manje strpljenja za njezine često eksplozivne reakcije te posvemašnji nemar prema drugim oblicima opresije, koji nisu samo rodna. Zanemarujući da su statistike seksualnog zlostavljanja i nasilja obrnuto proporcionalne onima o plaćama i kvaliteti uvjeta života te idu u korist bijelim heteroseksualnim ženama pred drugim oprimiranim skupinama, McGowan je navukla bijes mnogih feministkinja, koje smatraju da je odgovorna svoju platformu i moćan vokal iskoristiti za dobrobit svih žena, a ne samo onih koje najviše nalikuju na nju. Također je dobila negativnu pozornost kada je izražavala cinizam prema TimesUp pokretu, tihim demonstracijama i Meryl Streep, što je pak počelo djelovati kao da joj je više stalo do uzgajanja svoga pravedničkog bijesa, negoli do osjetnih promjena unutar nepravednog sustava. Naime, biografija Rose McGowan otkriva ženu koja je od najranije dobi u sukobu s okolinom – od pokušaja bijega od obitelji, zbog njihovog pripadanja kultu (između ostaloga dubioznih seksualnih praksi) Children of God sa samo 9 godina, preko epizode u kojoj je protiv volje poslana na rehabilitaciju, za nešto što i danas tvrdi da je bila lažna optužba o zloupotrebi narkotika, sa svega 14 godina, do zakonske emancipacije, koju je zahtijevala sa 15. Pa tko bi joj i zamjerio?

A.F.

Foto: Profimedia