Story radio
Početna Storybook 86 prikaza 12. travnja 2019.

GIRL POWER u šljokicama ima moć, otkrijte tko su nove celebrity heroine!

Često se pitamo što je to feminizam u vrijeme kad umjesto knjiga i medija imamo društvene mreže, a uz njih i poremećaj pozornosti zbog kojeg ne čitamo ništa dulje od Instagram posta, sunovrat dominantnih vrijednosti i Kim Kardashian za opinionmaker? No, ženski glas se širi brže i moćnije nego ikad prije

U današnje vrijeme četvrtog vala feminizma treba prihvatiti da je Diorova majica „WE SHOULD ALL BE FEMINISTS“  jednako moćno sredstvo komuniciranja kao što su to nekoć bili prosvjedi na ulicama i spaljivanja grudnjaka. Umjesto na ulici, aktivizam se danas odvija na internetu i tome ne treba umanjivati moć niti revolucionarni potencijal. Sjetimo se samo kolektiva Pussy Riot, čije je istupe protiv Putina i Ruske pravoslavne crkve pratio cijeli svijet putem interneta. Nekima se ono što rade moglo činiti previše pop, no pozornost koju su izazvale je puno veća od tisuća neuspjelih pokušaja javnog prosvjedovanja kojima već godinama svjedočimo. Mjesto otpora sada je na Internetu i možda je ukrašeno šljokicama, no ako želite poboljšati svoj položaj po bilo kojem pitanju, najbolje je tu činjenicu prihvatiti. I po mogućnosti djelovati.

 | Author:  | Author:

 | Author:

Iako se često čini da živimo u eri površnosti, moramo priznati da je baš ta želja slavnih i no name aktivista iznjedrila neke nadasve inspirirajuće ženske uzore i projekte, koji teško da bi došli do šire javnosti da nije interneta i društvenih mreža. Ikona Girl Powera, Beyonce, svoj nastup na dodjeli glazbenih nagrada 2014. godine završila je velikim svjetlećim natpisom 'Feminist'. Glumica Jennifer Lawrence u Diorovoj majici "We Should All Be Feminists' javno je progovorilo nejednakim honorarima muških i ženskih holivudskih zvijezda. S druge strane Malala Yousafzai, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, zahvaljujući web blogu BBC Newsa postala je planetarno popularna još kao tinejdžerica kada su prevedeni i objavljeni njeni tekstovi o životu pod talibanskom vladom. Libanonska pjesnikinja Najwa Zebian je u sklopu #MeToo pokreta, kao i mnoge druge žene, javno je progovorila o seksualnom zlostavljanju. Njen govor je završio stajaćim ovacijama više od 700 osoba koji su je tom prilikom slušali. Da društvene mreže nisu samo prostor za površne marketinške egzibicije influencera svjedoči i slučaj Rahaf Mohammed al-Qunun, 18-godišnje Saudijke koja je pobjegla od svoje obitelji u strahu da će biti ubijena. Njezini postovi i fotografije iz sobe u Bangkoku, u koju se zabarikadirala dok je molila za zaštitu bilo koje države i tražila azil, obišle su svijet.  

Možda se taj takozvani celebrity 'light' feminizam čini miljama dalekim od ideje kako se klasično doživljava borba za rodnu ravnopravnost, no u pitanju su samo drugi načini i kanali koji govore o istoj sveprisutnoj problematici i patrijarhalnim kodovima opresije, zato ga smatramo iznimno važnim. Više i detaljnije o ovoj temi pročitajte u tekstu Vedrane Sunko, u tiskanom izdanju Storybooka koji vas čeka na kioscima. Girl Power!

 | Author:

 | Author:

 

V.S.

Foto: Profimedia

Komentari