Ja sam žena i to mi daje pravo da promjenim mišljenje kad god mi padne na pamet – kultna je izjava grofice Violet Crawley koje se očito drži i Maggie Smith. Naime, u nekoliko je intervjua rekla kako ne bi prihvatila ulogu u filmu “Downtown Abbey”, ako ga ikad odluče snimiti, jer bi - citiramo je - “vjerojatno bio blijeda kopija serije i sve razvodnio”.

Srećom, kao prava žena po definiciji stare plemkinje Violet Crawley koju je briljantno odglumila, ipak se predomislila i pridružila castu najavljenog filma koji je upravo na početku snimanja. Scenarij za film radio je tim na čelu s tvorcem serije Julianom Fellowesom, a u njemu će se pojaviti većina glumaca iz serije: Michelle Dockney vraća se u ulozi Lady Mary, Laura Carmichael glumi njezinu sestru, Lady Edith, Hugh Bonneville opet će biti u ulozi Roberta Crawleya, Elizabeth McGovern i dalje će glumiti njegovu suprugu Coru, no Lily James više neće glumiti Lady Rose MacClare, a o sudbini njenog lika još se ništa ne zna. Zaplet filma drži se u tajnosti: neki nagađaju kako će Julian Fellowes u njemu ispreplesti dvije priče odnosno vratiti se na početak - u vrijeme upoznavanja osiromašenog britanskog plemića Roberta i lijepe američke bogatašice Core, kako bismo saznali detalje te ljubavne priče (naime, Fellowes je u nekoliko intervjua naglasio kako bi volio razviti taj dio priče koji se u seriji nije vidio). Iako su nam svi likovi prirasli srcu pa jedva čekamo otkriti što će se dalje s njima događati, najviše se veselimo novim biserima grofice Violet Crawley.  

“Dragi moj, vjera je poput penisa. Lijepo je kad ga netko ima i ponosi se njime, ali kad ga izvadi van i krene mi mahati njim ispred nosa, onda imamo problem!”

"Ne budi defetist. To je za srednju klasu."

"Pusti me da u miru pijem svoj konjak."

"Pametna si i relativno razumna. Prestani kukati i primi se posla“.

Tko bi zaboravio ove kultne konstatacije stare mudre plemkinje. Jedva čekamo nove!

T. T.

Foto: Profimedia