Story radio
Početna Storybook 293 prikaza 24. srpnja 2018.

Kako danas uživaju raskalašeni hedonisti

Više ne odsjedaju u luksuznim sobama i apartmanima jer to nije dovoljno cool. Spavaju, opuštaju se i tulumare u lusuznim šatorima na krovnim terasama istih tih hotela, poput 'rooptop' oaze Four Seasons hotela u Los Angelesu te uživaju u dekadentnim namirnicama koje stoje pravo bogatstvo

Donosimo popis skupocjenih prirodnih namirnica iz cijelog svijeta, a nabavka nekih od njih podrazumijeva čak i stavljanje života na kocku. Luksuzna jela mogu premašiti i milijunske cifre bez da su ukrašena dijamantima i zlatnim listićima. Ukoliko se želite vrhunski pogostiti ili samo demonstrirati da ste vrstan poznavatelj gastronomije, koji si može priuštiti najskuplje i najrjeđe od onog što priroda nudi ili jednostavno volite dekadentni lifestyle, posegnite za nečim s ovog popisa.

Matsutake  gljive
Ove  gljive su toliko rijetke da im cijena doseže 600 dolara po kilogramu. Izvorno su iz Japana, no rastu i u nekim drugim azijskim zemljama. Međutim, njihov broj se značajno smanjuje, a  kako ih nije moguće kultivirati stoga su velike šanse da u dogledno vrijeme potpuno nestanu.

Kopi Luwak
Najskuplja kava na svijetu Kopi Luwak proizvodi se u Indoneziji, Filipinima i južnoj Indiji. Cijena joj doseže između 250 do 1200 dolara po kilogramu. Čuvena je po načinu na koji se proizvodi. Azijski cibeti, životinje slične mačkama, se u indonezijskim prašumama hrane sirovim zrnima te sorte kave. Nakon prolaska kroz probavni trakt životinje, zrna se izvade iz izmeta, kratko prže i pakiraju za prodaju. 

Šafran
Cijena ovog skupocjenog začina iznosi od 400 do 1000 dolara po kilogramu. Razlog je što šafran raste samo sedam dana godišnje te se ručno prikuplja i procesuira. Za jedan kilogram šafrana potrebno je ubrati čak 300 000 cvjetova.

Juha od lastavičjeg gnijezda

Lastavice grade gnijezdo isključivo od vlastite sline, odnosno bez ikakvih dodatnih materijala, a kao takva su posebna delikatesa u  kineskoj kuhinji. Cijena im iznosi 3000 dolara po kilogramu. Na skupocjenost ove namirnice itekako utječe i činjenica da se ova gnijezda nalaze iznad provalija pa njihovo prikupljanje predstavlja i opasnost pod život.

Bijeli Tartufi

Cijenu bijelog tartufa definiraju specifični uvjeti te način prikupljanja i čuvanja. U Europi kilogram bijelog tartufa stoji oko 2000 dolara.

 | Author:

Ayam Cemani

Ayam Cemani je indonezijska vrsta piletine, toliko je  rijetka da porcija u Indoneziji stoji  oko 200 dolara, a  u drugim zemljama može doseći i  tisuće dolara. 

Wagyu govedina
stake od japanske wagyu govedine je jedna od najukusniji i najskupljih delikatesa svijeta. Cijena kilograma ovakvog mesa iznosi oko 450 dolara

Iberijski pršut

Posebice je cijenjena vrsta pršuta proizvedenog u jugozapadnim španjolskim provincijama  Guijuelo i Huelva jer tamošnji proizvođači isključivo prerađuju meso  autohtone pasmine crne svinje  i to najkvalitetnije dijelove buta. Takve svinje su manje, hrane se isključivo žirom, korijenjem i biljem kako bi meso gotovog proizvoda bilo mekano i mramorne strukture  te jedinstvenog, složenog, ne suviše intenzivnog okusa i mirisa. Cijena mu je oko 365 eura po kilogramu.

Sir od soba

Jedan od najskupljih sireva na svijetu je onaj napravljen od mlijeka soba, a proizvodi se jedino na Moose House farmi u Švedskoj. Cijena mu je oko 1000 eura po kilogramu i dostupan je u vrlo ograničenim količinama.

 

 

V.S.

Foto: Profimedia

Komentari