Story radio
Početna Storybook 317 prikaza 11. prosinca 2018.

Kako je održiva moda postala chic?

Kada je Agatha Linott 2017. godine pokrenula svoj multibrend e-butik Antibad cilj joj je bio otarasiti se negativnog imidža kojeg održiva moda nosi. Uz iskustvo rada u nabavi i prodaji za slavne brendove Tom Ford i Burberry 31-godišnja manekenka je, pokazalo se, i više nego dorasla tom zadatku

O Antibad konceptu sam počela razmišljati prije četiri godine, no bilo je teško tada naći etičke brendove koje ću rado nositi na posao u profinjeni Burberry ili navečer na elegantnu večeru u Londonu. Paleta boja je bila ograničena ili neutralna, a komadi su previše djelovali artistički ili hippie - prisjeća se Linott.

Četiri godine kasnije Linott je uspjela pronaći 24 brenda na području od Europe do Koreje, uključujući i Ameriku, koji zadovoljavaju njezine istančane modne kriterije i etička uvjerenja.

Rafa je brend iz Los Angelesa koji proizvodi veganske cipele od recikliranih materijala. Mini veganske štiklice u crnoj, plavoj i zelenoj boji stoje 290 funti.

By Far je australski brend, koji cipele proizvodi u Bugarskoj od kože mrtvih životinja, a njihove gležnjače se prodaju po cijeni od 325 dolara.

Čarape brenda A Woven Plane proizvode se u Italiji od kombinacije merino vune i pamuka dobivenog održivim procesima, a jedan par stoji 18 funti.

Francuski Happy Haus koristi traper kojeg je odobrio Greenpeace, a njihove se traperice prodaju po cijeni od 225 funti.

Diarte je baziran u Madridu, a njihova pletenina je moderna i nastala po pravilima fair tradea.

Ovo su samo neki od brendova koje se može kupiti online putem Antibad internetske trgovine. Baš kao i brendovi koje prodaje, Antibad radi na etičkom poduzetništvu pa je poslovni model baziran na potpunoj transparentnosti, od etičkog bankarstva do ekološkog shippinga. Odjeća koju prodaje spada u nekoliko različitih kategorija od 100 % prirodnih materijala, preko vintage, fair trade, eco friendly, netoksičnih bojila do organskih i veganskih te onih koji smanjuju otpad. Antibad također potiče svoje mušterije da što duže sačuvaju svoju odjeću pa nudi savjete kako je prati i brinuti se o njoj jer zaključuje Linott: "Najviše štete u okolišu nastaje zbog tretiranja odjeće na pogrešan način".

 | Author:

Put do održive mode kakva je danas nije bio jednostavan, no na njemu su uvelike pomogla mnoga slavna imena kao što su Emma Watson, koja je širila poruke o važnosti fair tradea i radila na seriji održivih proizvoda u capsule kolekciji za Albertu Ferretti. Alicia Silverstone je pak vegansku modu dovela u centar pozornosti svojom prvom knjigom 'The Kind Diet', a ne treba zanemariti ni Amber Vallettu, Michelle Obamu, Neila Younga, Pharrella Williamsa i mnoge druge.

V.S.

Foto: Profimedia, Instagram

 

Komentari