Kambodža: neistraženi dragulj na luksuzni način
Story 

Najveće atrakcija i jedan od simbola ove zemlje je definitivno kompleks hramova Angkor Wat. Destinacija je to koju turisti rado posjećuju na putu prema Tajlandu ili Vijetnamu. Stoga turistički aranžman najčešće uključuju posjet gradu Siem Reapu i slavnim hramovima. No posjeti Kambodži iz godine u godinu postaju sve dugotrajniji jer je i ponuda sve bogatija i ekskluzivnija.  U planinskoj džungli koja je nekad skrivala khmerske ratnike, danas postoje prekrasna prenoćišta i resorti. Situacija je još privlačnija na obali, gdje su nedavno niknula dva nova otočna resorta koja nude savršen odmor putnicima umornim od obilaženja hramova, vreve, vrućine i vlage.
Trodnevni posjet Siem Reapu dovoljan je da se bez žurbe uz kompleks Angkor Wat posjete i brojni drugi hramovi te sve ono važno što grad nudi. Preporuka je startati vrlo rano i doživjeti svitanje, a zatim doručkovati ili ručati u Sala Kdei, tradicionlanoj drvenoj kući okruženoj vrtovima koja nudi ukusne khmerske specijalitete te puno mira i ugode koje putnici Azijom često priželjkuju.
Samo jedan sat leta od Siem Reapa se nalazi Sihanoukville, grad na južnoj obali, a u blizini njega su i izgrađena dva nove velika resorta, svaki samo pola sata udaljen od aerodroma automobilom i brodom.

Kambodža: neistraženi dragulj na luksuzni način
Story 


Six Senses na otoku Krabey ima 40 velikih prostranih vila, svaka sa zasebnim bazenom. Neke od njih se nalaze na brežuljcima i okružene su džunglom, dok su druge na rubu otoka, tik uz more. Vile bliže moru imaju palube koje vode u more, a prikladne su i za prakticiranje joge i romantične privatne piknike na mjesečini. Pored restorana je plaža, kao i mogućnost da se cijeli otok obiđe plivajući ili kajakom, dok večeri možete provesti u društvu astrologa, koji će vam detaljno objasniti kretanja na zvjezdanom nebu. Uz to se nudi vrlo ozbiljan spa u kojem možete dobiti detaljnu analizu vašeg zdravstvenog stanja. Tamo ćete saznati koliko kilograma trebate smršaviti ili dobiti, koja vam je razina kolesterola, inzulina i kisika, funkcionalnost pluća i još mnogo toga, baš kao i beauty usluge.

Kambodža: neistraženi dragulj na luksuzni način
Story 


Jedva pet minuta vožnje gliserom udaljene su novoizgrađene Alila Vile, na otoku Koh Russey. Bitno drugačije od Six Senses, arhitektonski suzdržanije i strože, a imaju i 1,2 kilometra dugačku pješčanu plažu s koje se može krenuti u vožnju kajakom, SUP-om ili sigurno otplivati.  Vile uz plažu imaju i svoje bazene, dok apartmani u glavnoj zgradi koriste zajednički, koji je djelom u obliku Angkor Wat hrama.

Kambodža: neistraženi dragulj na luksuzni način
Story 


Oba otoka su na lokaciji idealnoj za dnevni posjet obližnjim starim gradovima u francuskom kolonijalnom stilu- Kampot i Kep.
Dva i pol sata automobilom udaljen se nalazi Shinta Mani Wild. Predivno utočiše u divljini kojeg je kreirao harvardski arhitekt, dizajner i hoteljer Bill Bensley. Nevjerojatno mjesto koje posjetiteljima nudi mogućnost da osjete planine Kardamom. Ovaj dio zemlje do sada nije bio pretjerano otvoren turistima. Umjesto rižinih polja, pagoda, hramova i uličnih štandova, nudi kaleidoskop vodopada, brzaca i tropskih šuma u kojima buja divlji svijet. Slonovi, leopardi i majmuni samo su dio onoga što će vas tamo dočekati. Ovaj zanimljiv kamp leži na koridoru između nacionalnih parkova Bokor i Kirirom. Shinta Mani Wild među ostalim financijski podržava čuvare koji se bave zaštitom ovog životinjskog staništa i najveće prašume koja je preostala u južnoistočnoj Aziji. Također surađuju i s Wildlife Allianceom kako bi zaštitili životinje i educirali lokalno stanovništvo, što im ujedno daje i priliku da se zaposle.
Shinta Mani Wild nudi 15 prostranih šatora s velikim balkonima na kojima su sofe i stolice kao i kada na otvorenom, a svaki ima i pogled na vodopade i rijeku. Bensley je ovim projektom želio rekreirati glamur starog kolonijalnog stila, kakav je postojao u safari kampovima. Izjavio je kako je, dok ga je kreirao, u glavi imao gostoljubivost koju je kralj Sihanouk ponudio Jackie Kennedy kada je 1967. posjetila Kambodžu. Shinta Mani Wild je glamurozan i pun antikviteta koje je Bensley pažljivo prikupljao i dovezao iz Bangkoka. Svaki gost ima svog „ Adventure Butlera“ koji će mu organizirati dan. To može značiti odlazak s mongolskim ribarem na meditativno japansko ribarenje ili pak u obilazak divljine s nekim od namještenika Wildlife Alliancea, ekspediciju brodom, kajakarenje, vožnju biciklom ili piknik na rijeci.
Magični Shinta Mani Wild se nalazi na pola puta između otočnih resorta i glavnog grada Phnom Penha koje je odlična prilika za još bolje upoznati kulturu i povijest Kambođe, stopiti se s običajima i gradskim životom prije odlaska na aerodrom i povratka kući.

V.S.