Osim zbog odjeće koju je nosila na velikim ekranima i glamuroznim partyjima, legendarna glumica Catherine Deneuve sa slavnim dizajnerom Yves Saint Laurentom prijateljevala je i privatno.

"On je najvažniji dizajner", izjavila je Deneuve 1983. godine za Washington Post te dodala: "Možete vidjeti njegov utjecaj posvuda. Njegova dnevna odjeća je idealna za žene koje rade… Osjećam da me štiti poput oklopa. Večernja odjeća je pak totalno drugačija-intimna i zavodljiva."

Deneuve je bila stara svega 20 godina kada se upoznala s Yves Saint Laurentom. Bilo je to 1965. godine kada je pozvana na upoznavanje s kraljicom Elizabetom II. Njezin suprug, modni fotograf David Bailey joj je sugerirao da pita Yves Saint Laurenta za večernju haljinu. Prijateljstvo se nastavilo i nakon toga, a slavni je dizajner kreirao outfite i za njene filmove Belle de Jour  (Luis Buñuel, 1967),  La Sirène du Mississipi  (François Truffaut, 1969) i The Hunger  (Tony Scott, 1983).

Mnogi od komada koji će se prodavati na aukciji su bili nošeni na glamuroznim eventima i premijerama, uključujući svjetlucavu koktel haljinu ukrašenu perlicama, čija se cijena kreće od 3000 do 4000 eura. Upravo nju je nosila 1969. godine kada je upoznala Alfreda Hitchcocka, a 1993. godine haljina je bila izložena i u sklopu Yves Saint Laurentove retrospektive u New Yorku.

Na aukciju ide i nabrana zlatna baršunasta haljina koju je 2000. godine nosila na dodjeli Oscara, kao i baloneri te odijela.

Ova je aukcija rijetka prilika za sve obožavatelje Saint Laurenta ili Deneuve da dođu do originalnih dizajnerskih komada koje je nosila. S druge strane za glumicu ova aukcija zasigurno donosi gorko-sladak okus jer se na nju odlučila odmah nakon prodaje kuće u Normandiji.

V. S.

Foto: Profimedia