Radili ste kao statistica na megapopularnom serijalu 'Game of Thrones' u Dubrovniku, a vaša glavna junakinja romana 'Zvijezde među nama', Nora (statistica na filmu u Dubrovniku), zaljubljuje se na setu u holivudskog glumca za kojim luduje od tinejdžerske dobi. Je li vas za vaš prvi roman inspirirala stvarna priča ili vrijedi ona da je “svaka sličnost sa stvarnim osobama slučajna”?

Svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna! Norina iskustva su svakako dijelom i moja iskustva, barem ovaj tehnički dio statiranja, no ono što me potaknulo na ovu priču je fantazija koju vjerujem da svaka djevojčica jednom u životu ima – zaljubljenost u slavnog glumca i uzvraćeni osjećaji. Imala sam sreće kada sam prvi put statirala (statirala sam u dva navrata) jer Igra prijestolja nije bila toliko popularna kod nas kao danas, stoga je u početku bilo manje osiguranja te je bilo lakše prići glumcima. Tako smo prijateljice i ja čak bile dijelom jedne rođendanske zabave tijekom koje smo se fotografirale s glumcima, plesale i popile piće s njima i iz prve ruke vidjele da su to osobe od krvi i mesa, ne toliko drugačije od nas (kada staviš sa strane zaradu i vrištanje obožavateljica). Jedan od glumaca spomenuo mi je kako mu žena izričito brani scene seksa s drugim glumicama i tu sam se počela pitati kako uopće “obična” osoba stupa u vezu s glumcem te kako podnosi sve ono što ta veza nosi, a smatra se normalnim u tom svijetu. Na temelju tih razmišljanja nastao je i ovaj roman. 

O kakvoj je ljubavi ovdje riječ?

Definitivno je riječ o više vrsta ljubavi. Prvenstveno je tu ona romantična, puna strasti, smijeha, pa i suza, izrazito jaka je i obiteljska, a odnosi na koje se posebno obraća pažnja su oni prijateljske vrste, no i platonski te neuzvraćeni, što se najviše očituje u odnosu obožavateljica prema glumcima.

Predstavite nam vašu chick lit heroinu Noru. Zašto bi je čitatelji trebali upoznati...

Jedna od prijateljica koja je napisala recenziju o knjizi kreirala je štosan hashtag #svismominora. Svaka se čitateljica može pronaći u njoj, bilo zbog prebrzog jezika zbog kojeg često kaže ono što ne bi trebala, bilo zbog sitnih nesigurnosti koje svaka žena ima u vezi svog tijela, bilo zbog sanjarskog načina razmišljanja zbog kojeg se i upušta u cijelu avanturu. Pametna, odvažna, britka i duhovita Nora je zaista djevojka koju bismo svi trebali imati, ili čak i imamo, u životu.

Iako vam je prvi, roman je najavljen kao veliki ljetni hit. Kakve su prve reakcije i kakva su vaša očekivanja?

Prve reakcije su, rekla bih, ekstremno pozitivne, što je za mene istovremeno i dobro i loše. Dobro u smislu da sada zaista imam potvrdu da sam napisala nešto zanimljivo, čitljivo i sve ono što sam htjela da ovaj roman bude, a loše jer se bojim da će budući čitatelji možda imati prevelika očekivanja. Kako i sama radim u knjiškoj branši, mislim da sam dosta realna što se mojih očekivanja tiče, a s druge strane se po uzoru na Noru sanjarski nadam da će ovaj roman donijeti neke promjene – da će čitatelji početi više tražiti hrvatske autore, da će kolege autori početi pisati i ovaj žanr (jer chick-lit kao takav u Hrvatskoj ne postoji) te da će se književnost generalno shvaćati manje ozbiljno. Mišljenja sam da se dosta ljudi boji pristupiti knjizi i čitanju jer smatraju da je ona samo za intelektualce, vrlo načitane ljude, za dosadne ljude koji nemaju pametnijeg posla, a knjiga je zapravo za sve te svatko, ali zaista svatko, može pronaći knjigu za sebe.

A kakvi ste kad se radi o kritici?

Kritika i ja se po prirodi ne volimo. Horoskopski sam ovnica, zbog čega sam dosta tvrdoglava i ne volim čuti da sam u krivu. Ipak, ono što me samu iznenadilo jest da sam zaista prihvatila sve ono što su mi beta-čitačice rekle u vezi romana prije no što je on bio napisan do kraja te njihove komentare uvažila u raspisivanju i uređivanju. Očekivala sam da će me “negativni” komentari prilikom pisanja pogoditi i navesti me da odustanem, a zapravo se dogodilo suprotno – upravo su me takvi komentari natjerali da uložim više truda kako bi konačan proizvod bio najbolji mogući. Zato se nadam da ću potencijalne kritike sada kada je sve gotovo i kada više ne mogu ništa promijeniti hrabro podnijeti i iskoristiti ih u pisanju drugog romana, koji je u svom začetku.

A.H.