Skijanje po antarktičkim padinama, koje su zbog svoje neodostupnosti u potpunosti sačuvale neoskvrnutu prirodnu ljepotu, doživljaj je o kojem se do nedavno moglo samo sanjati. Pelorus je specijalizirana agencija koja se bavi avanturističkim putovanjima i jahtaškim ekspedicijama, a odnedavno nude i skijanje na Antarktiku.


Privatnim helikopterom gosti se zajedno s prtljagom i skijaškom opremom dovode na Antarktiku za 15.200 funti  Gosti lete helikopterom do Otoka kralja Georga i tamo slijeću na brod, koji će im biti baza narednih tjedan dana. Brod je izgrađen posebno za vode Antarktike i može primiti dva helikoptera, dok mu je unutrašnjost prostrana no bazično opremljena. Prioritet na ovakvim putovanjima nije udobnost i uživanje u luksuzu, već avantura. Ovo je ekskluzivna prilika za skijanje na iznimnoj lokaciji na kojoj to nitko drugi ne radi. Plaćeni aranžman uključuje vodstvo stručnih vodiča i pilota koji su dobro upoznati s lokacijama najljepših snježnih padina. Skija se u malim grupama od četiri osobe, stoga je u pitanju zaista jedinstven doživljaj.
Uz iskustvo skijanja u zadivljujućim zimskim pejzažima ne treba zaboraviti i divlji životinjski svijet kao što su pingvini, tuljani i plavi kitovi.
Kao i sve luksuzne stvari heli-skijanje nije jeftino i sa sobom nosi rizik zbog lošeg vremena. Osim na Antarktici ljubiteljima skijanja i adrenalina dubljeg džepa nudi se i heli-skijanje na Kamčatki, Aljasci, Dolomitima, Britanskoj Kolumbiji i Himalajama.

V.S.

Foto: Profimedia