Jeste li se već navukli na Netflixovu seriju 'Dead  to me'? Mi jesmo. Christina Applegate glumi uspješnu agenticu za nekretnine koja se teško nosi s iznenadnom smrću supruga, žrtvom hit & run automobilske nesreće. Dok Jen pokušava otkriti tko ju je učinio udovicom ( i usput doživljava razne šokove, poput otkrića da ju je muž varao), na jednom od sastanaka grupe za podršku ljudima koji su nekog izgubili, zbližava se sa simpatičnom Judy. Dvije žene prijateljski „kliknu“ te odluče zajedno otići u Palm Springs na „Friends of Heaven“ grief retreat. Riječ je o specijaliziranom odmaralištu za tugujuće, koji osim sunca, mora i alkohola nudi psihoterapiju, te radionice maštovitih naziva tipa „Window to the Widow“. Nećemo otkriti kako su se tamo provele, pogledajte seriju, no dotična mjesta nisu popularna samo u serijama već i u stvarnom životu. Štoviše, riječ je o novom „vrućem“ svjetskom trendu.

Meksiko je out, GRIEF RETREAT je IN!
Story 
Meksiko je out, GRIEF RETREAT je IN!
Story 

„Ljudi kojima se desilo nešto iznimno tužno često pokušavaju pobjeći od tog osjećaja. Na neki način i društvo ih na to potiče. Ali naravno da je to neizvedivo, štoviše štetno. Najbolje što možete napraviti za sebe jest suočiti se sa svojom tugom. Dopustiti joj da vas prožme. I onda je otpustiti. A to će vam biti lakše učiniti ako ste okruženi ljudima koji prolaze nešto slično. Na nekom lijepom i inspirativnom mjestu. Odmarališta za tugovanje definitivno su sve popularnija, pogotovo među milenijalcima“- kaže Liz Feldman, kreatorica i producentica serije 'Dead to Me', koja je radeći na scenariju serije pričala s brojnim psihoterapeutima specijaliziranim za pomaganje ljudima koji zbog nečeg tuguju. Ne oplakuju se samo umrli ljudi, konstatira Liz. Sasvim je legitimno oplakati svoje izgubljeno djetinjstvo, razvod, izgubljeno zdravlje, završeno prijateljstvo, abortus, gubitak posla... pa čak i gubitak vjere ili životnog optimizma, kako navode na web stranici španjolskog 'Good Grief Retreata'. 
Da je riječ o nečem što je ljudima očito potrebno dokaz su i blogeri koji su svoje karijere izgradili na tugovanju. Poput, primjerice, Rebecce Soffer i Gabrielle Birkner, milenijalki koje stoje iza bloga 'Modern Loss'. Pokrenule su ga nakon vlastitih životnih nedaća jer su, kako kažu, osjetile potrebu za nekom svojom oazu za nošenje s tugom, „koja se neće bazirati na vjeri, antidepresivima ili patetici, već na nečem zdravom i korisnom.“ Curama je odlično krenulo, stekle su veliki broj sljedbenika i počele organizirati grief retreatove poput onog u 'The Kripalu Center For Yoga & Health u Berkshiresu', u američkog državi Massachusetts, gdje tugujući tijekom dana rade jogu, joggiraju te imaju čitav niz raznih fizičkih i mentalnih vježbi koje uključuju i pisanje simboličnih pisama ljudima koje su izgubili. Cijena? Četiri dana stoji oko tristotinjak dolara, u što nije uključeno noćenje. U španjolskom 'Good Grief Retreatu' gosti „u tuzi“ zajedno meditiraju, slikaju, pišu dnevnike, provode vrijeme u prirodi te se, naravno, sunčaju i kupaju. Ne zvuči loše, zar ne? Uopće ne sumnjamo da će u novom nastavku 'Seksa i grada', u kojem bi, kako se već šuškalo, Carrie Bradshaw postala udovica, slavna četvorka završiti - u nekom supercool grief retreatu.

Meksiko je out, GRIEF RETREAT je IN!
Story 
Meksiko je out, GRIEF RETREAT je IN!
Story 

T.T.

Foto: Profimedia