Hôtel de Crillon Paris
Hôtel Crillonov chef, slastičar Pablo Gicquel, osimislio je Gicquelovu tortu u obliku stupa bogatu bademima, borovnicama i pekmezom od crnog ribizla, koji se nalaze u Languedoc bademovom mousseu. Servira se u prosincu od 18 do 20 sati.

Hôtel Plaza Athénée Paris

Glavni slastičar pariškog hotela Plaza, Athénée Angelo Musa, dobitnik svjetskog slastičarskog kupa i chef slastičar Alexandre Dufeu odmaknuli su se od tradicionalnog dizajniranog božićnog debla i kreirali jestivu šumu – 2018  bûche de Noël. Po cijeni od 120 eura u prosincu nude sedam snježnih stabala s madagaskarskom vanilijom, biskvitom, kremom i mousseom koji ide preko tamne čokolade sa sušenim i kristaliziranim voćem, stvarajući središnji dio koji je dostojna alternativa tradicionalnom pudingu. Ovaj desert je u ponudi samo u prosincu.

Le Meurice Paris
Chef slastičar Cédric Grolet je dizajnirao božićna debla po cijeni od 50 i 90 dolara, oba inspirirana njegovim poznatim Mont Blanc desertom punjenim kestenom. Prva je torta kombinacija kestena i moussea, na pečenoj kestenovoj bazi s pralinama od lješnjaka. Drugi desert se servira samo u restoranu Le Dali - također s pečenim kestenom, no ovog puta i lješnjak pralinama aromatiziranim limunom. Prvi se desert servira za troje do četvero ljudi ili za šest do osam ljudi. Kestenov panj se servira u restoranu Le Dalí od 5. prosinca do kraja mjeseca svakog popodneva od 15.30 do 18 sati, osim na Božić kada se servira za ručak ili večeru po cijeni od 25 eura po porciji.

Le Royal Monceau – Raffles Paris

Pierre Hermé Paris kreirao je skulpturalnu slasticu, božićnu Médélice tortu po cijeni od 126 eura. Slastica je reminiscencija na zimsku bajku punu snijega pa je dizajn posut snijegom čokoladnih pahulja koje se tope u ustima i otvaraju put prema slojevima kreme s limunom, kandiranom limunu i želeu te pralinama od lješnjaka. Torta se servira za šestero osoba, a dostupna je od 14. do 31. prosinca, ukoliko je se rezervira dva dana unaprijed.

Epicerie Boulud New York

Daniel Boulud je kreirao selekciju božićnih panjeva za 2018. koji su svojevrsna umjetnička djela. Raznobojna kolekcija uključuje čokoladni karamel panj ukrašen zlatnim listićima. Egzotična varijantu koja je fuzija marakuje i moussea od banane, pečenog ananasa mango confita i kokosa, dok Chestnut Blackberry Yule ima slojeve moussea, gel od borovnice, biskvit od kestena i mousse od borovnice. Classic Opera panj je od čokolade i kave. Panjevi se serviraju od 18 do 20 sati, a mogu se unaprijed naručiti od 18. prosinca. 

Park Hyatt Tokyo

The Bûche Tokyo stoji 4,500 jena, što je oko 300 kuna. U pitanju je japanska verzija božićne torte s mousseom od Uji matcha čaja, koji obavija jezgru od tangy yuzu vrhnja i biskvita od matcha čaja, koji u slojevima ima pečeni hrskavi sezam i biskvit. Slastica toliko lijepo izgleda da ju je naprosto šteta uništiti zbog jela, servira se od 15 do 16 sati od 21. prosinca.   

Hotel Metropole Monte-Carlo

Izvršni chef Christophe Cussac i slastičarski chef Patrick Mesiano udružili su svoje znanje u desertu imena Le Bois dans écrin koji stoji 95 eura. Crvena kutija otkriva panj vrlo realističnog izgleda, koji se sastoji od biskvita s fondanom, glazurom te čipsom od čokolade i lješnjaka. Naručiti se može od 10. prosinca.

V. S.

Instagram