Osim što liječi, glazba ima tu moć da svaku životnu, baš kao i filmsku, scenu može popraviti za barem 30%, stoga nije nevažno kakve melodije nam vrludaju ljetom zakuhalim umom.

Iako je fotografija medij koji nema glazbenu komponentu, ako pažljivo pogledate Marine fotografije iz njih skoro da možete čuti glazbu, ili barem bas pedalu. Koliko je glazbe u njenom izričaju najbolje znaju brojni glazbenici koji je rado angažiraju za umjetničke vizuale i kreativu na spotovima, jer suradnje s Marom teško mogu ostati nezamijećene. Sasvim prirodno spajanje glazbe i fotografije Mare Milin je odvelo u režiju glazbenih spotova, stoga nema sumnje da na svojim playlistama ima spremne savršene soundtrackove koji će nam ovo ljeto učiniti malo više filmskim. 

Evo što se može čuti iz Marinih slušalica:

1. Camille: Home is Where it Hurts. Nije baš album, nego pjesma, Meni to dođe kao album jer je stalno slušam na repeat. Otkad sam je čula u filmu Xaviera Dolana, ne izlazi mi iz sistema.

2. Nouvelle Vague: Coming Home. Za razliku od ostalih albuma ovaj nije kompilacija njihovih obrada, već autentičnih pjesama koje kao da su iz Goddardovog filma.  A gle, Nouvelle Vague = Novi Val :)​ Ovaj album je moj odabir za svako doba godine, ne samo ljeti.

3. J.D. McPherson: Signs&Signifiers. Sviđa mi se taj njegov moderni fusion old R'n'B-a i rockabillyja. Malo za šiz i ljepše listove, kad se pleše stroll. Još da znam plesati jive ili lindy hop. Gdje bi mi (u drugom životu) bio kraj...​

4. ​Marin Miks. Kad već nitko nije izdao ovakvu mješavinu moraš napraviti svoje. Dakle, slušam neki svoj​  koktel filmskih kompozitora - Ennio Morricone, Alexandre Desplat, Abel Korzienowski, Shigeru Umebayashi, a sve to  začinjeno priličnom količinom Beethovena, Schuberta, Satiea i Chopina.

5. The Beatles:  Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band. Nedavno sam gledala dokumentarac Rona Howarda "Eight Days a Week", ponukalo me da gledam i slušam Beatlese malo drugačije. Tako ja sve to, već itekako preslušano, opet i ​iznova otkrivam. Beatlesi se ne daju izlizati. Beatlesi su čudo.

V.S.

Foto: Mare Milin