Story radio
Početna Storybook 304 prikaza 22. studenoga 2018.

PREDMET ŽENSKE POŽUDE Od modnog dodatka do ekskluzivnih kolekcionarskih primjeraka

Matthew Rubinger je 30-godišnji Njujorčanin i jedan od najmlađih međunarodnih direktora britanske aukcijske kuće Christie's. Njegov je zadatak nadgledanje rada najnovijeg odjela ručnih torbi i modnih dodataka. Od kada je došao na tu poziciju torbe su postale najbrže rastuća kategorija Christiesa, a to se može zahvalit generalnoj promjeni metalnog sklopa kupaca. Torbe više nisu samo zgodni modni dodaci, već danas imaju i kolekcionarsku vrijednost. Cijene su im narasle te se po iznimno velikim svotama prodaju i na aukcijama

Za mnoge se može činiti čudnim da Christies ima odjel torbi, no u pitanju su rijetki i jedinstveni komadi koje potpisuju Hermès, Louis Vuitton i Chanel, a cijene koje postižu pune naslovnice novina. Od 2015. godine svake se godine sruši rekord u cijeni najskuplje prodane torbe.

 | Author: Hermès Himalaya Birkin je torba koja trenutačno drži rekordnu cijenu. Napravljena od krokodilske kože i ukrašena dijamantima 2017. godine je prodana za 239 tisuća funti i tako srušila vlastiti rekord iz 2016., a koji je iznosio 208.175 funti. Jedna od prvih slavnih dama koja se šetala s modelom Himalaya Birkin je Victoria Beckham, a kasnije je isti model nabavila i Kim Kardashian.
Izložene u sjedištu Christie'sa u King Streetu stoje tako Hermès Kelly i Birkin torbice. Jedna je smeđa Birkinica od krokodilske kože, a ukrašena je žutim safirima umjesto dijamantima. Na prvi mah se čini da su ukrasi naknadno promijenjeni, no primjerak ima i potvrdu o kupnji koja svjedoči da je u pitanju originalan izgled.
Druga je Kelly torbica koju je umjetnik Tom Sachs ukrasio NASA logom. Činjenica da je na torbi intervenirao umjetnik s A liste digla je cijenu ove torbice u nebeske visine. A trenutačno se dva klijenta bore da je otkupe.

 | Author:
Vrlo popularne u kolekcionarskom svijetu su Kelly 20s, mini verzija popularne torbice koja se prestala proizvoditi prije 15 godina. Ono što također svjedoči o povećanju vrijednosti torbica je da ih klijenti čuvaju zajedno sa skupocjenim nakitom. Osim načina na koji ih skladište, kolekcionare se prepoznaje i po broju komada torbica. Najčešće ih posjeduju između 20 i 30, no ima i onih koji mogu izbrojati 100 komada skupocjenih torbica u svojim ormarima i vitrinama.

V.S.

Foto: Profimedia

 

Komentari