Story radio
Početna Storybook 276 prikaza 01. prosinca 2018.

Predrasude, društvo i AIDS

Danas, 1. prosinca obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a kojemu je svrha podići svijest javnosti i upozoriti na javnozdravstvenu narav HIV-a i AIDS-a. U novom izdanju Storybook-a donosimo priču Marija Lemešića koji se od 2010. godine bori s osudama i stigmom s kojima se oboljeli susreću

I dok je svijet pod dojmom filmske groznice zvane "Bohemian Rhapsody" o životu i djelovanju jednog od najvećih sastava svih vremena, grupe Queen, na čelu s karizmatičnim Freddiejem Mercuryjem, ekscentričnim pjevačem čiji je glas proglašen najmoćnijim u svijetu rock glazbe, nemoguće je ne zapitati se što bi se dogodilo da je Freddie doživio današnje vrijeme, kada je medicina uznapredovala u liječenju HIV-a. Mercury je nažalost jedna od prvih poznatih osoba koja je umrla, u dobi od 45 godina, 1991. godine, od posljedica AIDS-a, povezanog s upalom pluća.

"Svjestan društvenog ozračja koje teško ili nikako prihvaća sve što je drugačije i spremno osuđuje različitosti, naravno da nisam odmah javno progovorio o tome da sam HIV pozitivan", započeo je svoju priču Bjelovarčanin Mario Lemešić koji je do 2013. godine radio kao školski kuhar u II. Osnovnoj školi u Bjelovaru. Tada je započela njegova borba s predrasudama, strahom, osudama i stigmom kada je HIV posrijedi.

Ovu real life story potražite u zimskom izdanju magazina Storybook.

J.B.

Foto: Profimedia

Komentari