Galebarenje i udvaranje uz more, vino i gitare danas postoji jedino u scenarijima retro filmova. Lajkamo i dislajkamo, odbacujemo zbog loše ili prepotentne fotografije, bez srama kopamo po tuđim životima izloženim na društvenim mrežama i sve više shvaćamo da udvaranje o kojem smo čitali u knjigama i gledali u filmovima ne postoji. Sveli smo se na lajk, superlajk i neke neobične šifre koje ostavljaju upitnike. Evo nekih pojmova koji ovog ljeta mogu olakšati snalaženje u prašumi digitalnog udvaranja.

Tindstagramming je situacija kada, iako osobu niste lajkali na Tinderu, ona ničim izazvana krene slati poruke na vaš Instagram. Najbolji način za izvlačenje iz te nelagodne situacije je ne odgovoriti na nju. Odnosno ghosting.

Ghosting označava situaciju u kojoj se jedan sugovornik pretvori u duha, odnosno prestane se javljati osobi s kojom je u dejting kombinaciji. Ghosting je sam po sebi poruka da nemate namjeru nastaviti s druženjem. Često krene od ideje da se ne želi povrijediti drugu osobu, no nerijetko završi tako da stvori veću zbrku u glavi dotične osobe. No ghosting ne značiuvijek da je priča završila. U tom slučaju u pitanju je zombieing.

Zombieing znači da se duh vratio među žive. Osoba koja je bez ikakvog vidljivog razloga prestala odgovarati na vaše poruke, odnosno izvela ghosting, ponovo pokazuje interes za vas. Dakle, u pitanju je zombij. Slična situacija po razini iscrpljivanja je breadcrumbing koji također ima poprilično malu šansu pozitivnog ishoda. Ipak, nikad se ne zna…

Breadcrumbing označava situaciju u kojoj netko šalje laskave poruke koje zvuče kao da će dovesti do dejta, a koji se najčešće nikada ne dogodi. Breadcrumbersi će vas hraniti mrvicama svoje pozornosti, tek toliko da ne izgubite interes za njih. Česta nuspojava breadcrumbinga je da se zbog evidentnog ignoriranja "žrtva" gladna pažnje dodatno zagrije za svog "krvnika". Nada umire posljednja jer postoji šansa da ste samo banched.

Benching doslovno znači biti na klupi, dok igru vode igrači prve ligi. Ukoliko se frajer pravi da je zainteresiran za vas, no nikad vas ne pozove na spoj, to najvjerojatnije znači da se igra s nekim drugim, dok ste vi rezerva s klupe. Iako se dejt možda ne dogodi, to je i ipak prilika za sexting.

Sexting je sinonim za "talking dirty" koji se preselio u virtualni tekstualni prostor.  SMS, Viber, Tinder, Messinger, Whatsapp …nije važno kojim kanalom šaljemo poruku, već koliko je i kako seksualizirana. Ukoliko se vaš sexting pokaže uspješnim možda uslijedi i deepliking.

Deepliking je pokazivanje simpatije na način da pregledavate i analizirate profile te osobe na društvenim mrežama i lajkate fotografije koje su stare nekoliko mjeseci ili čak godina. Osoba će uz pomoć notifikacija dobiti informaciju o onome što je lajkano, a to je jasan znak da ste zasukali rukave i spremno zaronili u bespuće njene prošlosti.

V.S.

Foto: Profimedia