Kada je 1936. objavljen roman Margaret Mitchell 'Prohujalo s vihorom', u samo godinu dana je rasprodan u čak 1.383.000 primjeraka. Radnja je očito bila dovoljno napeta da nakon otkupljenih prava na ekranizaciju, potraga za glavnom glumicom potraje dvije godine, među kandidatkinjama su bile i Katharine Hepburn, Bette Davis, Joan Crawford, Lana Turner i Lucille Ball, no Vivien Leigh je najbolje utjelovila razmaženu južnjačku ljepoticu Scarlett O'Haru. Scarlett je postala bezvremena, baš kao što baš kao što je bezvremenski i jedan stilski detalj iz filma. Radi se o slamnatom šeširu na vezanje a la Scarlett, koji će među fashionisticama biti totalni hit ovog ljeta.

“Nitko nije poput Scarlett. Ona je apsolutna diva!”- konstatirao je modni dizajner Antonio Marras kojem je prkosna i lijepa junakinja kultnog filma “Prohujalo s vihorom” poslužila kao inspiracija za resort kolekciju za 2018 koju je nazvao “Scarlet O’Hara na sardinijskom ladanju”. Voluminozne suknje i kratki kaputi raskošnih printeva koji izgledaju kao kadrovi iz filma - idiličnih prizora s imanja “Tara” - dokaz su njegove opsjednutosti južnjačkom ljepoticom, baš kao i slamnati šeširi ukrašeni mašnama, kakve je i Scarlett nosila u filmu.

Damski šeširi oduvijek su bili simbol elegancije, a da će dotični model biti hit ljeta dokazuje i Instagram profil britanske dizajnerice i street style ikone Alexe Chung. Na njemu je ovih dana pozirala upravo su “Scarlet O’Hara” looku sa slamnatim šeširom širokog oboda i s dugom crnom trakom koja se veže oko vrata u mašnu, zaradivši pritom gotovo 36 tisuća lajkova.

I modna kuća Gucci lansirala je sličan model, za koji vrijedi pravilo “the bigger the better” – što širi obod, što šira i dulja mašna, to bolje. Gucciju doduše inspiracija nije bio jug Amerike, već istok svijeta tj. azijske zemlje u kojima su slamnati šeširi već tisućljećima nacionalni “must have”. Savšena obrana od ljetnog sunca ali i radoznalih pogleda! A da se ne radi samo o prolaznom trendu najbolji je dokaz modna kuća Jacquemus koja je ovaj modni detalj lansirala u limelight javnosti još u pret-a-porter kolekciji za proljeće/ljeto 2017. godine.

E.M.

Foto: Profimedia