Statistike kažu da ih prosječna žena ima sedam, no vjerna je samo jednom. Modelu torbice naravno, ne muškarcu. U tridesetima nam se nešto dogodi jer ta brojka sa 7 raste na 15, iako smo zapravo uglavnom i dalje odane onoj jednog torbi u koju sve stane i baš nam je sve po mjeri. A jedna od deset žena je dovoljno luda (srećom ne i bogata) da za torbicu svojih snova iskešira i 150 tisuća dolara.

Stara izreka kaže da damska torbica mnogo toga otkriva o svojoj vlasnici. Kako prepoznati mamu? Ona u torbi uvijek nosi vodu, igračku iznenađenja i bananu. Solo djevojke u njoj drže kondome, set ruževa, a poneke i rezervni donji veš ( jer nikad ne znaš gdje se možeš probuditi), a menadžerice na visokim pozicijama tablet, tablete za smirenje i skupocjene niche mirise. Torbica je odavno prestala biti samo modni accessoirre i postala dokaz uspjeha i moći, oličenje luksuza i stila svoje vlasnice.

Prosječna žena ih ima sedam, no vjerna je samo jednom
Profimedia 

Prosječna žena ih ima sedam, no vjerna je samo jednom
Profimedia 

Koje su to torbe bile „the wet dream“ trendseterica 20. i 21. stoljeća? Ove tri:

1. Chanel 2.55 Flap Bag

„Sveti gral“ među torbama! Dizajnirala ju je sama Coco Chanel ( brojke 2.55 govore kad - u veljači 1955.) transformiravši klasičnu večernju ručnu torbicu na preklop dodavanjem remena u obliku lanca za nošenje preko ramena. Zašto? Naprosto je željela imati slobodne ruke! Flap torbu neznatno je redizajnirao slavni Karl Lagerfeld nakon što je 1983. postao dio ove modne kuće dodavši joj CC logo, a cijena joj nikad ne pada već štoviše raste pa se njezina kupovina s pravom može smatrati isplativom investicijom.Torbica srednje veličine ovog modela u Francuskoj košta 4260 eura.

Prosječna žena ih ima sedam, no vjerna je samo jednom
Profimedia 

2. Hermès Kelly Bag

Povijest joj seže još u 1892. kad je stvoren njezin prototip, isprva kao torba u kojoj su jahači držali svoja sedla. Onda su 1923  Émile-Maurice Hermès i Ettore Bugatti dizajnirali torbu na tom “tragu” za Hermèsovu ženu Julie, da bi je tridesetih redizajnirao njihov zet Robert Dumas u putnu torbu. Kako je došla u ruke glumice Grace Kelly?

Zahvaljujući slavnom redatelju Alfredu Hitchcocku koji je dozvolio kostimografkinji Edith Head da je kupi za potrebe snimanja filma “To Catch a Thief” u kojem je Grace glumila glavnu ulogu. Lijepa glumica zaljubila se u torbu na prvi pogled, 1956. njome je pokušala zaštititi svoj trudnički trbuh od pogleda paparazza a ostalo je – modna povijest.

Danas se „Kelly Bag“ proizvodi u pet veličina, najčešće od nojeve, krokodilske ili aligatorske kože. Original se može prepoznati po metalnoj kopči, koja se može zaključati pomoću malog lokota, s ključićem obučenim u kožu koji visi s ručke. Torba je savršene izvedbe do zadnjeg detalja, šavovi su izglađeni i ulašteni, a na samom kraju torba se i pegla kako na koži ne bi bilo nabora.  

Prosječna žena ih ima sedam, no vjerna je samo jednom
Profimedia 

3. Hermès Birkin Bag

Priču o nastanku ovog kultnog modela znaju već I ptice na grani, a znale su je i one selice koje su se 1981. zatekle pored aviona koji je letio iz Pariza za London, a u kojem su se slučajno upoznali čelnik Hermèsa, Jean-Louis Dumas i slavna glumica i pjevačica Jane Birkin.

Jane Birkin je svoju poderanu pletenu slamnatu torbu smjestila u pretinac iznad glave, ali je iz nje sve ispalo. Skupljajući poispadale stvari požalila se kako ne može pronaći savršenu torbu za vikend putovanja, a Jean-Louis ju je upitao kako bi ta torba trebala izgledati. Godinu dana nakon prve skice, koja je navodno bila nacrtana na salveti, finaliziran je dizajn kultne torbe.

Ono što nismo znali do intervjua koji je Jane Birkin dala prije par godina jest da je njezin  suprug dva dana prije dotičnog leta autom namjerno pregazio njezinu pletenu torbu. Kolika je popularost ovog modela govori činjenica da 2011. godine nova Birkin Bag iz kože krokodila s dijelovima optočenim dijamantima prodana preko jedne aukcijske kuće za 203.150,00 dolara.

Prosječna žena ih ima sedam, no vjerna je samo jednom
Profimedia