Story radio
Početna Storybook 159 prikaza 14. ožujka 2019.

#spasime; 16. ožujka u 5 do 12

Niz zastrašujućih slučajeva obiteljskog nasilja s kojima se Hrvatska posljednjih mjeseci suočava bio je okidač za pokretanje inicijative #spasime, pokreta kojem se na Facebooku pridružilo više od 46 tisuća građana. Mirni prosvjed protiv rastućeg vala obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj, održat će se u subotu 16. ožujka u simboličnom terminu u 5 do 12 na Tomislavovom trgu u Zagrebu i zaista je zadnji čas da svi zajedno, u što većem broju, kažemo da je DOSTA! Prosvjedom se traži hitan nadzor nad kompletnim sustavom socijalne skrbi, ali i apelira na sve hrvatske građane da nasilje u bilo kojem obliku prestanu tolerirati

Potaknute nedavnim slučajem obiteljskog nasilja na Pagu, inicijativu za prosvjed kojim će Hrvatska iskazati solidarnost sa žrtvama nasilja i zatražiti od sustava da ih napokon zaštiti, pokrenule su tri žene, majke i javne osobe – Jelena Veljača, Jelena Perčin i Amanda Prenkaj. U međuvremenu, podršku i pomoć pružili su im brojni pojedinci i organizacije, a dolazak na prosvjed organizira se iz niza hrvatskih gradova.

Brojni propusti u ustroju i funkcioniranju sustava, ali i zastrašujući porast tolerancije svih oblika nasilja u hrvatskom društvu, rezultirali su iznimno velikim brojem tragedija od kojih je najnovija ova na Pagu, šokantna, ali – što je najporaznije – ne i najgora.  

– Frapirala me količina žena koja mi se javlja sa svojim pričama. One žude za pomoći, za sigurnim mjestom, za povjerenjem, za zagrljajem, makar i virtualnim, ali boje se sustava. To je naprosto činjenica, nisam je izmislila ja, niti ljudi koji su stali iza akcije #spasime. Nije naša namjera alijenirati narod od sustava, on je to dovoljno dobro učinio sam za sebe. Nama je cilj uprijeti prstom u mutna mjesta između suda i centra za socijalnu skrb i INZISTIRATI na sustavu koji MORA biti sigurniji za žrtve. ŽELIMO siguran sustav u koji će žrtve imati povjerenja. Želimo dijalog s ministricom i njezinim timom, i pozivamo je zato da do 16. ožujka javno povuče svoju skandaloznu izjavu o nasilju – "Tako vam je to u braku" – objašnjava Jelena Veljača.

Komentari