Story radio
Početna Storybook 80 prikaza 19. srpnja 2019.

Svi su ludi za MARY QUANT

U londonskom muzeju Victoria and Albert otvorena je izložba posvećena „mami mini suknje“, kako su zvali slavnu dizajnericu koja je žarila i palila Londonom šezdesetih

Deset centimetara iznad koljena. Za toliko je kultna modna kreatorica Mary Quant davne 1964. skratila duljinu rubova djevojačkih suknji, nudeći onima koje nisu željele izgledati poput svojih majki nešto novo i odvažno, te ušla u modnu povijest. Kako je to skraćivanje, čak i za swinging sixties scenu, bilo naglo i drastično, a da njihovim bakama ne pozli od šoka, Mary je mini suknju svojim klijenticama ponudila u kombinaciji s gustim neprozirnim čarapama u jarkim bojama, u kojima nisu djelovale vulgarno već moderno. Tako je rođen Mary Quant look. „Premotajmo“ traku unaprijed, na ljeto 2018. kad je kustosica londonskog V&A muzeja Jenny Lister objavila natječaj pod hashtagom #WeWantQuant. „U pripremama smo za izložbu i voljeli bismo da nam se jave žene koje su nosile njezine kreacije tih godina. Da biste nam pomogli ispričati priču o životu i radu Mary Quant, molim vas da zavirite u svoje ormare, popnete se na svoje tavane i prolistate stare foto albume, jer u njima možda leži nešto vrijedno, što bi moglo postati dijelom naše izložbe“, objasnila je Jenny Lister. 

 | Author:  | Author:
Cilj organizatora prve međunarodne izložbe posvećene slavnoj dizajnerici u gotovo pola stoljeća (posljednja je održana 1973.  u Kensingtonskoj palači), bio je napraviti retrospektivu njezinih radova nastalih od 1955. do 1975. godine - crteža, fotografija, accessoiresa, kao i originalnih kreacija koje su njezine klijentice kupovale i nosile. Jer, lijepa haljina postaje više od toga ako nosi neku zanimljivu priču. A sigurni smo da su u kultne kreacije Mary Quant - poput PVC kabanica iz dizajneričine „Wet“ kolekcije lansirane 1963. ili kolekcije haljina s „Petar Pan kragnom“ iz 1965., baš  kao i u sjećanje njihovih vlasnica, „utkani“ brojni uzbudljivi trenuci. Mnoge su se djevojke tog vremena upravo u kreaciji Mary Quant prvi put poljubile, otišle na prvi dejt ili prvi puta napile na šanku nekog u to vrijeme popularnog londonskog kluba. Oko sedam milijuna žena, tvrde u V&A muzeju, vlasnice su barem jedne kreacije slavne dizajnerice, koja je u prilično poznoj dobi, u veljači je navršila 89 godina, pa ne čudi što se nije pojavila na otvorenju izložbe 6. travnja. 

 | Author:

 | Author:
Mary Quant odrastala je u vremenima u kojima su britanske djevojke uglavnom ravno iz školske uniforme uskakale u sterilne twin set kostime i postajale „ženice“ s dosadnom frizurom i niskom bisera oko vrata. Njezine su mini suknje i kričave čarape dale boju sivom post-ratnom društvu i oslobodile ženske noge od dugih suknji u kojima je teško i hodati, a kamoli plesati. S druge strane, svojim ženskim odijelima dotad tradicionalno muških krojeva, dizajnerica je dala svoj doprinos drugom valu feminizma, poručivši ženama da imaju pravo biti i seksi i snažne i provokativne. Njezine kreacije nosile su sve it djevojke tog vremena od modela Twiggy do glumice Audrey Hepburn, ali i brojni muškarci, poput slavnog glazbenika Johna Lennona koji je obožavao njezine kape. Djevojke u njezinim mini suknjama čak su dobile i poseban nadimak- „Ya-Ya girls“, termin nastao od izraza divljenja „yeah, yeah“, koji su im u to doba često dovikivali muškarci na ulici. „Vrlo kratke suknje ističu mladost“, smatrala je Mary Quant, dodajući kako uostalom i nije imala izbora nego i smanjivati jer su djevojke „stalno vikale: kraće, kraće! Iako se s izumom minice povezuju i neku drugi kreatori, poput pariškog dizajnera Andrea Courregesa, te Britanca Johna Matesa, američka povjesničarka mode Valerie Steele piše kako su „tvrdnje da je Quant bila prva uvjerljivije poduprte dokazima nego tvrdnje da je to učinio Andre“. Jedno je sigurno: Quant je mini suknju učinila slavnom. I to za sva vremena. Ono što se londonskom izložbom želi poručiti svijetu jest koliko je velik i snažan utjecaj njezinog dizajna na modu uopće, te pogotovo modu danas. „Nije mi bio cilj ući u povijest. Nisam imala ciljeve. Bila su to divna i uzbudljiva vremena, a ja sam radila ono što volim, pritom se odlično zabavljajući. Ja i moj tim nismo shvaćali da je to što radimo pionirski pothvat, bili smo previše zauzeti uživanjem u svim prilikama koje su nam se pružile i stalno jurili u nove izazove“, prokomentirala je slavna kreatorica. Ako vam se pruži prilika svakako „uronite“ u svijet njezinog dizajna, posjetom izložbi koja traje do 16. veljače 2020. godine.

 

T.T.

Foto: V&A press, Profimedia

Komentari