Story radio
Početna Storybook 189 prikaza 27. ožujka 2019.

Velike europske izložbe zbog kojih poželimo otputovati

Europske prijestolnice ove sezone zaista imaju mnogo za ponuditi ljubiteljima umjetnosti. Obilježavanje 500 godina od smrti renesansnog majstora Leonarda da Vincija u Louvreu samo je jedno od velikih događanja koje bi valjalo posjetiti. Velika je ovo godina i za Rembrandta u Nizozemskoj, dok će Vincent van Gogh uljepšati Tate Britain. No nije sve u velikim imenima. U 2019. do izražaja će itekako doći novi pristupi povijesti umjetnosti i previđeni talenti

 | Author:

“Bill Viola / Michelangelo”, Royal Academy of Art,  London
Michelangelovi crteži i njegova jedina mramorna skulptura ovom će prigodom biti predstavljeni pored video instalacija američkog umjetnika Billa Viola. Iako operiraju u različitim medijima, oba umjetnika se bave temom rođenja, života i smrti.

“The Young Picasso – Blue And Rose Periods”, Fondation Beyeler, Riehen, Basel
Izložba je posvećena Picassovim ranim djelima iz plave i ružičaste faze od 1901. do 1906. godine i trebala bi biti jedan od najambicioznijih koju je ikad organizirala ova švicarska institucija.

 | Author:

“All the Rembrandts”, Rijksmuseum, Amsterdam
Proslava 350 godišnjice Rembrandtove smrti izvući će na svjetlo dana sva njegova djela Dutch muzeja i još nešto više. Ovaj muzej ima najveću kolekciju umjetnikovih radova, a u sklopu izložbe koja će trajati cijele godine predstavit će se 22 slike, 60 crteža i više od 300 printeva.

 | Author:

“Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature”,  Van Gogh Museum, Amsterdam
Ovog proljeća će Van Gogh Museum istraživati utjecaj Van Gogha na rad britanskog slikara Davida Hockneya. Oba umjetnika su poznata po živim bojama i eksperimentiranjem s perspektivama. Dok je Vang Gogh dobio priznanje tek nakon smrti, Hockney je jedan od najslavnijih i najskupljih živih slikara, stoga dodatan razlog za posjet ovoj izložbi zaista ne treba tražiti.

"Picasso: The Late Work“, Museum Barberini, Potsdam
Izložena djela su dio kolekcije umjetnikove druge supruge Jacqueline Picasso, a velik dio njih nikad nije pokazan u Njemačkoj, dok će neka od njih ovom prilikom biti prvi put uopće izvedena pred oči javnosti.

“Leonardo da Vinci”, Musée du Louvre, Pariz
Povodom 500. godišnjice smrti firentinskog majstora uz pet velikih Leonardovih dijela i 22 crteža koje Louvre ima u svojoj kolekciji ova izložba donosi i dijela iz brojnih drugih zbirki, uključujući i posudbu iz kraljevske kolekcije kraljice Elizabete II.

“Black Models: From Géricault to Matisse”, Musée d’Orsay, Pariz
Izložba se bavi prekidom stereotipnog orijentalističkog prikazivanja crnih ženskih figura u povijesti umjetnosti. Osim žena donosi i slike crnih muškaraca te se širi na istraživanja načina kako su crni modeli prikazivani u umjetnosti kroz povijest do danas.

 | Author:

“Van Gogh and Britain”, Tate Britain, London
Ovo je najveća britanska izložba Van Gogha u desetljeću, a istražuje utjecaj britanske umjetnosti na Van Gogha.

“Prehistory”, Centre Pompidou, Pariz
Izložba se bavi istraživanjem načina na koji su različiti umjetnici, kao što su Picasso Miró, Cézanne, Klee, Giacometti, Max Ernst, Joseph Beuys i Louise Bourgeois crpili inspiraciju iz pretpovijesnih skulptura. U sklopu izložbe će paralelno biti prikazana djela s počeka 20. stoljeća kao i važni komadi iz paleolita i neolita.

“Dora Maar”, Centre Pompidou, Pariz
Izložbom se slavi utjecaj fotografije i crteža Dore Maar na avangardni pokret 30-ih godina. Izložba uključuje njene nadrealistične fotomontaže, portrete, primjere njenih komercijalnih, modnih i reklamnih fotografija te istražuje njezin utjecaj na slavne osobe iz njenog miljea.

“AI: More Than Human”,  Barbican Centre, London
Vrlo interaktivna izložba koja se bavi umjetnom inteligencijom istražuje kreativni i znanstveni razvitak, koji može transformirati naš svakodnevni život. Izložba donosi nove izloške umjetnika, dizajnera i znanstvenika kao što su Joy Buolamwini, Mario Klingemann, Steve Goodman (Kode9), Lauren McCarthy, Yoichi Ochiai, Neri Oxman, i Lawrence Lek.

“Keith Haring”, Tate Liverpool, Liverpool
Keith Haring  je konačno dobio veliku izložbu u Britaniji, a u sklopu nje će biti predstavljeno 85 izložaka njegovih djela, uključujući slike, crteže i skulpture.

“Velázquez, Rembrandt, Vermeer: Similar Views in Spain and Holland“, Museo del Prado, Madrid
Izložba je rezultat suradnje amsterdamskog Rijksmuseuma i madridskog Pradoa, a uspoređuje i kontrastira načine na koji su nizozemski i španjolski slikari slikali život u svojim zemljama kroz 16. i početak 17. stoljeća. Izložba je prvenstveno fokusirana na španjolskog slikara Diega Velázqueza i nizozemske majstore Rembrandta i Vermmera, no uključuje i djela Jusepae de Ribera i Fransa Halsa.

V.S.

Foto: Profimedia

 

Komentari