Story radio
Početna Storybook 99 prikaza 08. kolovoza 2019.

Vrijeme ekološkog luksuza

Legendarni švicarski proizvođač satova H. Moser&Cie. svake godine odabire temu oko koje će zavrtjeti priču. Ove godine je to održivi razvoj jer brend želi #MakeSwissMadeGreenAgain. U sklopu te akcije predstavili su svoj Nature Watch. Ovaj sat definitivno neće izazvati animozitet konkurencije kao Icons kolekcija iz 2018. godine no može se nekima činiti da su otišli previše daleko

Vrlo neobičan eco-friendly sat predstavljen je kao dio poziva na akciju da se zaštiti okoliš. Ovaj ručno rađeni švicarski urarski mehanizam ogrnut je pravim autohtonim švicarskim biljkama. Lice sata je napravljeno od prirodnog kamena i lišajeva, dok je remen od trave. U pitanju je puno više od zelenog mehaničkog sata, on je simbol vrijednosti koje tvrtka želi zastupati i predstavljati. U potpunosti proizveden u Švicarskoj, a kreiran je korištenjem biljaka koje su samo za ovu svrhu posađene u sklopu Moser manufakture u Schaffhausen.
Sat predstavlja i vrijeme koje otkucava, a koje se može iskoristiti za zaštitu planete Zemlje. Posve je jasno da su, kada je Zemlja u pitanju, ulozi veliki i zato je ovaj vrijedan komad nehrđajućeg čelika zaogrnut u prave i, jednako kao i Zemlja, osjetljive biljke.
Ovaj sat je svojevrstan statement tvrtke i simbol njihovog nastojanja da stalno pokušavaju činiti više i bolje. U njihovom slučaju to podrazumijeva i korištenje fair trade materijala i minimalno zagađivanje okoliša u procesu proizvodnje.

 | Author:
Nema sumnje da je zaštita okoliša pitanje koje zahtjeva hitan i konkretan odgovor te akciju pa su i u Moseru svjesni da ova inicijativa neće napraviti velike pomake izvan njihove branše. U Moseru smatraju da je edukacija ključ eco-friendly samoodrživog razvoja stoga podržavaju međunarodnu organizaciju Room to Read koja se bavi poboljšanjem pismenosti i rodnom ravnopravnošću u obrazovanju.
Ovu obiteljsku tvrtku koja je sinonim kvalitete i vrhunske ručne izrade švicarskog urarstva osnovao je Henrich Moser 1828. godine. Podrijetlom iz urarske obitelji Henrich je vrlo brzo postao stručnjak za satove, a njegova vještina mu je brzo priskrbila međunarodnu slavu. Poduzetnički duh odveo ga je u St. Petersburg gdje je osnovao tvrtku H. Moser&Cie. Rijetke i izvanredne Moser kreacije uskoro su ukrašavale zapešća ruskih princeza i članova dvora. Tvrtka je također prodavala svoje mehanizme drugim tvrtkama pa tako Faberge stolni satovi imaju Moserove mehanizme. Svoju tvornicu je otvorio u centru  švicarskog urarstva u gradu Le Locke 1829. godine, a u 43. godini života vratio se u rodni Schaffhausen gdje je uvelike doprinio industrijskoj ekspanziji regije.
Heinrichov unuk Roger Nicholas Balsinger je 2005. godine udružio snage s partnerima kako bi ponovno osnovao tvrtku koja i dalje inzistira na vrhunskoj kvaliteti klasičnog švicarskog urarstva i ručnoj izradi što ove satove čini simbolom luksuza. Osim urarstva tvrtka se ponosi i poduzetničkim duhom svog osnivača stoga nije čudo da njihove satove vole nositi uspješni poduzetnici.

 

Komentari