Story radio
Početna Vijesti 1607 prikaza 30. listopada 2016.

Fil Tilen nabrojao glavne adute žene kakvu traži

fil_tilen-4

Od osnovne škole Fil Tilen gaji ljubav prema pisanju, što je prepoznala njegova profesorica hrvatskog jezika. S jedne strane, kako kaže, bio je buntovni tinejdžer, a s druge zaljubljenik u rimu, stihove i pisanje. Prve koncerte imao je još kao četrnaestogodišnjak, nastupao sa svojom grupom i samostalno. I već su tada bili zamijećeni. Imali su priliku nastupati uz tada još nepoznatog, pokojnog Tošu Proeskog, Ninu Badrić, Generala Wooa i Nereda, što je za Fila Tilena i njegov bend bilo vrh svijeta, ostvarenje sna. Koncerte su uglavnom organizirali sami u lokalnim klubovima, a Tilen je prvi demo-album snimio na kućnom računalu, nakon čega je dosta nastupao s TBF-om, Elementalom, Edom Maajkom, Generalom Woom i drugim bendovima jer je, kako kaže, učio od starijih. Iako je iza njega puno godina i iskustva u glazbi, šira publika 28-godišnjeg Tilena upoznala je u showu Nove TV ‘Tvoje lice zvuči poznato’, gdje se odlično snašao u brojnim transformacijama. 'Gostovanje u showu za mene je bio logičan slijed okolnosti, na koncertima i u spotovima često se transformiram u različite uloge. Jedina je razlika što su mi likovi sada zadani, a ne osmišljeni kao moj alter ego. Posuđivao sam glas u crtanim filmovima u studiju koji se brine o zvuku u TV showu pa su mi producenti sugerirali ovaj angažman smatrajući ga savršenim za mene. Otišao sam na audiciju i život mi se okrenuo naglavačke', rekao je Tilen i otkrio što mu je najveći izazov u showu.

fil_tilen-4 | Author:
'To su transformacije u ženu, ponajprije zbog ženske anatomije i načina kretanja. Drugi je izazov imitacija vokala. Svaku žensku ulogu pjevam uglavnom u visokom falsetu jer sam prirodno bariton pa debelo izlazim iz svoje sigurne zone. Štikle i haljine, naravno, nikako ne pomažu', kaže svestrani glazbenik koji se odlično zabavlja i slaže s kolegama na snimanju. S obzirom na to da je Tilenu pravo ime Slaven Berić, ispričao nam je kako si je odabrao neobično umjetničko ime.
fil-tilen | Author:
'Nadimak Fil nosim još od osnovne škole, bio sam najglasnije dijete u razredu i puno sam filozofirao. Tilen je lik iz istoimene knjige slovenskog pisca i aktivista Janeza Vipotnika izdane 1982. u nakladi od samo 4000 primjeraka za cijelu bivšu Jugoslaviju. Bila je to moja omiljena knjiga, a Tilen je u njoj popravljao stari gramafon i hranio ga žličicom juhe, pripremajući ga da jednom zajedno zasviraju uz radijski orkestar pred cijelim svijetom. Nećete vjerovati, neki su čak sinu dali moje ime, što mi je kao glazbeniku velika čast. Naime, putem elektroničke pošte prije nekoliko mjeseci dobio sam fotografiju roditelja koji su sinu nadjenuli ime po meni. Nadam se da ću uskoro imati vremena i priliku upoznati malenog', kaže glazbenik koji se od benda odvojio nakon pobjede na tadašnjem najvećem hrvatskom demo-festivalu Minival. Nazivaju ga i majstorom provokacije jer je uspjeh postigao kao scenarist i redatelj kontroverznog spota ‘žigolo’ kojim je pobijedio na Split spot festivalu, a glumio je i u predstavi ‘Garaža’ Ivice Buljana, a pohađa privatni glumački studij u Zagrebu.
fil_tilen-5 | Author:
'Dok pišem pjesmu, vidim i spot, tako da sam radio režiju i scenarij i za ostale singlove koji uskoro izlaze. Doba renesanse se ponavlja i želim naučiti raditi kompletan proizvod, a to podrazumijeva tekst, glazbu, produkciju, scenski nastup i režiju. Bilo mi je prilično nekreativno oponašati opakog repera ili crnca, što je česta pojava na našim prostorima. Tako sam pronašao sebe i svoj stil, a usput razbijam stereotip da je reper ćelavi neandertalac s lancem oko vrata i vokabularom od deset riječi', kaže. Tilen priznaje da nije romantična dušica i da trenutačno nema djevojku. Za onu koja ga može zaintrigirati, kaže: 'Inteligencija je glavni adut žene u mojim očima, ambicioznost i odgovornost drugi, izgled je prolazan, ali ne i nevažan. Tvrdi da zbog ljubavi ne vrijedi puno plakati i priznaje da ga prijatelji katkad pitaju za ljubavni savjet'. 'Svi pjevaju o ljubavi, a ljubav, ljubav je zaje...na stvar. Na radiju se pušta toliko ljubavnih pjesama, jer očito kod slušatelja najbolje prolaze, da mi se okreću oči od toliko romantike i senzualnosti. Ljubavne pjesme ne pišem da bih osvojio eter i zaradio novac, pišem ih da se izrazim i donesem poruku. Zato ih ima malo i iskrene su, a na novom albumu postoji jedna i zove se Dalila', iskren je Tilen. Najponosniji je što se od sedamnaeste godine sâm uzdržava i što je sve postigao svojim radom. U budućnosti mu je velika želja baviti se mjuziklom. 'Moja je konačna ideja moderan mjuzikl. Pomisao na spoj glazbe, glume i performansa ne dopušta mi da spavam noćima', zaključio je. Napisala: Antonija Nazor Foto: Matea Smolčić Senčar Dizajneri: Bahorić, Jetlag, obuća Shoebedo.

Komentari