Story radio
Početna Vijesti 8 prikaza 14. rujna 2015.

Pitali smo poznate mame: Trebaju li djeca u školi nositi uniforme?

MAME- uniforme

Ines Bojanić, glumica i umjetnička voditeljica kazališta u Velikoj Gorici, čija je sedmogodišnja Katja nedavno zakoračila u prvi razred ne podržava uniforme. "Ja sam ih nosila kao malena, sjećam ih se, i nisu mi bile omiljene. Jedino za što su pomogle je to što smo se manje prljali svoju odjeću. Sve mrlje od krede i likovnog odgoja ostajale su na njima. Sada sam načelno protiv uniformi u školama. Mislim da su djeca individue i da se tako trebaju razvijati", rekla je Ines Bojanić.

"Na razmišljanje o uniformama potakla me situacija u školi moje kćeri gdje su se u 2. razredu neke djevojčice rugale učenici čija je obitelj slabijeg imovinskog stanja pa je i njena odjeća skromnija od odjeće djevojčica koje su "cool". Šokirana takvim zbivanjima uputila sam mail roditeljima, ali bilo je očito da velik broj njih jednostavno nije briga ili ih sami potiču na takvo ponašanje. Jesu li uniforme rjesenje? Nisam sasvim sigurna, trebalo bi vidjeti kakva je situacija u zemljama čije škole imaju uniforme. Međutim, i uniforme koštaju, a dok su djeca manja, kući stalno dolaze s odjećom koja se podere ili bude na druge načine uništena. Ono što smatram važnijim od uniforme jest poticanje atmosfere solidarnosti i empatije među djecom. Veliku ulogu tu imaju oni roditelji koji svoju vrijednost vide u stalnom natjecanju s drugima putem određenih statusnih simbola, a djeca onda kopiraju što kući vide. Stoga često razmišljam da bi u svojevrsnu školu temeljnih međuljudskih odnosa trebali prvo roditelji pa tek onda djeca", objašnjava novinarka  Lana Pavić, majka školarke Lare Borne.

'Draga mi je ideja s uniformama, to je lijep utopijski pokusaj klasnog izjednačavanja. Međutim, mislim da djeca danas imaju skroz nove načine utvrdjivanja statusa - mobitele, gadgete, automobile roditelja... Odjeća tu ima najmanju ulogu. Svejedno, podržala bi taj prijedlog, radi simbolike barem', rekla je glazbenica i voditeljica Ida Prester.

Ideju školskih kuta pozdravlja i violončelistica Ana Rucner, majka školarca Dariana. 'Uniforme su u nekim zemljama potpuno normalne, primjerice u Australiji. Danas se klinci, već od malena vrednuju po odjeći koju nose, što nikako nije u redu jer znamo da nemaju svi jednake financijske mogućnosti. Da se uvedu školske uniforme djeca se ne bi više razlikovala po odjeći koju nose, a i bilo bi roditeljima jednostavnije', rekla nam je Ana koja ne mari za skupu brendiranu odjeću. 'Mene su roditelji uvijek jednostavno odijevali, a isto tako i ja oblačim Dariana. Najvažnije je da je djetetu ugodno i moj su odabir trenirke i slična udobna odjeća od kvalitetnih materijala, ali to nikada nisu poznati razvikani brandovi jer ih niti sebi ne kupujem. Učim sina da čuva odjeću i često ju darujemo. Ponekad Darian dođe kući s jako umrljanom odjećom koju je često teško oprati, a nošenje školske uniforme i to bi spriječilo', zaključuje uspješna glazbenica.

Vlasnica agencije za odnose s javnošću Ines Preindl Radišić koja je majka prvašića Vite naglašava kako ne voli biti uniformirana. "Ne volim biti uniformirana u ničem i ne vidim ništa dobro u tome. Što se tiče argumenta o smanjivanju socijalnih razlika među djecom - smatram kako uniforme neće riješiti problem jer mislim da socijalnih razlika u školi niti nema. Djeca u školu idu u trenirkama i ne nose najfiniju odjeću na nastavu. Važno je naglasiti da djeca nisu ista i ne bi trebala biti, važno je da ih naučimo kako biti čovjek", istaknula je Ines Preindl Radišić.

Autor: Ž.S., M.B.

Foto: Story arhiva

Komentari